Klaus Iohannis este văzut cel mai bine de către cetățenii de peste Prut, urmat de Vladimir Putin, conform unui sondaj de opinie. Președintele României este politicianul străin în care moldovenii au cea mai mare încredere. Asta arată un sondaj realizat de compania iData în luna martie.

La întrebarea câtă încredere aveți în politicienii externi, Klaus Iohannis a obținut o cotă de 31 la sută. Liderul de la Cotroceni l-a devansat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a obținut 29,5%.

Zelenski e pe cinci

Pe locul al treilea se află președintele Turciei, Recep Erdogan, urmat de liderul chinez Xi Jinping. Volodimir Zelenski s-a clasat pe locul al cincilea, cu o pondere de 26,3 la sută. În listă mai urmează cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și liderul american Joe Biden.

Cetățenii moldoveni vor ca țara lor să adere la Uniunea Europeană

De asemenea, același studiu mai arată că 57 la sută dintre moldoveni pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și doar o treime se opun acestui proces.

Dintre participanţii la sondaj, 57% s-au declarat în favoarea aderării la Uniunea Europeană, 33,2% au fost împotrivă (restul au spus că le este greu să răspundă). Pentru Unirea Moldovei cu România s-au pronunţat 33,5% dintre respondenţi, iar împotrivă au fost 59,3%. Pentru retragerea Moldovei din CSI s-au pronunţat 40,6% dintre respondenţi, iar 41,2% au fost împotrivă.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-26 martie, cu participarea a 1065 de respondenţi, dintre care 93,7% au fost intervievaţi telefonic. Marja de eroare – 3%.

Să rămânem în UE și NATO

Un alt sondaj făcut recent de INSCOP arată că 76,8% dintre români consideră că țara noastră nu ar trebui să iasă din blocul comunitar.

Sondajul INSCOP, realizat în perioada 1 – 17 martie, relevă că 76,8% dintre români consideră că țara noastră nu ar trebui să iasă din blocul comunitar, în timp ce 19,7% sunt părere că ar trebui să părăsim Uniunea Europeană. De asemenea, au fost și oameni care nu au știu să nu au vrut să răspundă (3,5%).

Sondajul comandat de către New Strategu Center spune că 80% dintre români consideră că România nu ar trebui să iasă din NATO, în timp ce 16,1% sunt de părere că ar trebui să părăsim Alianța Nord Atlantică.