Sondajul INSCOP, realizat în perioada 1 – 17 martie, relevă că 76,8% dintre români consideră că țara noastră nu ar trebui să iasă din blocul comunitar, în timp ce 19,7% sunt părere că ar trebui să părăsim Uniunea Europeană. De asemenea, au fost și oameni care nu au știu să nu au vrut să răspundă (3,5%).

Sondajul comandat de către New Strategu Center spune că 80% dintre români consideră că România nu ar trebui să iasă din NATO, în timp ce 16,1% sunt de părere că ar trebui să părăsim Alianța Nord Atlantică. Și aici avem oameni care nu au știu sau care nu au vrut să răspundă (3,9%).

Încrederea românilor în Uniunea Europeană nu s-a prăbușit

„Dezbaterile alarmiste cu privire la prăbuşirea încrederii românilor în UE trebuie nuanţate pentru că ele nu reflectă realitatea percepţiei publice şi pot reprezenta combustibil pentru diverse entităţi cu discurs anti-european şi patriotard. Încrederea românilor în UE nu s-a prăbuşit! Ea creşte şi scade periodic în funcţie de diverse subiecte de pe agendă, dar nu putem vorbi despre o prăbuşire. Mai mult decât atât, în condiţiile în care peste 3 pătrimi dintre români nu vor ca Romania să iasă din UE şi 80% nu vor ca România sa iasă din NATO, lucrurile devin foarte clare”, spune Remus Ştefureac (INSCOP Research, STRATEGIC Thinking Group).

Unul dintre cele mai mari câștiguri din istoria României

Nu în ultimul rând, acesta a mai spus că ”apartenenţa noastră la UE şi NATO este unul dintre cele mai mari câştiguri din istorie pentru întreaga naţiune română care s-a constituit cu faţa spre Vest. ADN-ul nostru identitar s-a construit tocmai pe această apartenenţă la Occident şi chiar dacă adesea geografia ne-a jucat feste, am rezistat aici într-o insulă puternică de latinitate, cu o limba romanică şi o cultură veritabil europeană”.

New Strategy Center a comandat INSCOP Research să realizeze un sondaj. Datele au fost colectate între 1 și 17 martie prin interviuri telefonice prin metoda CATI. Sondajul a acoperit un eșantion de 1.103 persoane, iar datele au o marjă de eroare maximă de plus sau minus 3% la un nivel de încredere de 95%.