Bătălia politică de după alegerile parlamentare din 6 decembrie se pune la cale chiar în aceste zile. Ţinta politică a celor din USR-PLUS este să reuşească să-l forţeze pe Klaus Iohannis să accepte un premier propus de către ei, scrie jurnalistul Dan Andronic într-un editorial pentru Evenimentul Zilei.

Deputatul Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR-PLUS, a fost extrem de clar în această privinţă: „USR va intra la guvernare și va intra cu mandat de reformă. Vrem un premier cu mandat de reformă. Nimeni nu are un cec în alb din partea noastră. USR-PLUS vrea să dea premierul, să fie foarte clar. Vrem un parteneriat onest, loial de guvernare. Domnul Orban m-a dezamăgit că a mințit miercuri dimineață, când a spus niște lucruri total neadevărate, știa că sunt neadevărate.

Înțeleg bătălia politică, înțeleg meciul de campanie, înțeleg de ce toată lumea atacă. Vreau să stăm la masă după alegeri, discutăm cu toții. Dacian Cioloș este, prin protocolul nostru vechi de alianță USR-PLUS, persoana desemnată pentru a prelua acest portfoliu.”

Întrebat dacă Dacian Cioloș este mai potrivit decât Ludovic Orban pentru un viitor guvern, Moșteanu a răspuns: “Bineînțeles!”

“O declarație deloc surprinzătoare pentru cei care înțeleg ce înseamnă să faci politică, dar după părerea mea, făcută ușor cam devreme. Nu este deloc greu de decriptat că persoana vizată este Klaus Iohannis, nu Ludovic Orban. Pentru că președintele României de-abia declarase că opțiunea sa pentru postul de prim-ministru după alegerile parlamentare din decembrie este Ludovic Orban. Așa că duoul Dacian Cioloș – Dan Barna i-a răspuns prin purtătorul de cuvânt că nu au de gând să intre într-o coaliție în care nu pun ei premierul. Adică pe Dacian Cioloș”, scrie Dan Andronic în editorialul său.

Klaus Iohannis va deveni irelevant după alegeri şi desemnarea premierului?!

Jurnalistul continuă şi lansează avertismentul unei lecţii istorice pentru liberali. “Klaus Iohannis este, în opinia liderilor USR-PLUS, un om politic care nu va mai avea vreun cuvânt de spus”. Aceste partide “au doar tovarăși de drum, nu parteneri”, mai scrie Dan Andronic.

“De altfel, în interiorul USR-PLUS se vorbește din ce în ce mai deschis că președintele Klaus Iohannis nu mai reprezintă pentru progresiști un reper politic important. Că imediat după momentul alegerilor din decembrie 2020 și desemnarea premierului va deveni irelevant.

Chiar dacă va mai avea 4 ani de mandat, Klaus Iohannis este, în opinia liderilor USR-PLUS, un om politic care nu va mai avea vreun cuvânt de spus, sau care să genereze teamă. Toate acestea, în condițiile în care oricum nu-l mai respectă demult, iar în discuțiile politice catalogările sunt mult mai grele. O abordare extrem de agresivă, tipică însă partidelor neo-marxiste. Care au doar tovarăși de drum, nu parteneri.

Modelul Gheorghe „Guță” Tătărăscu revine după 70 de ani în România. O lecție istorică pe care le-aș recomanda-o tuturor liberalilor. Ca să vadă ce-i așteaptă.”

Continuarea editorialului poate fi citită pe site-ul evz.ro.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin