Adrian Sârbu a intrat în război cu cei de la RCS-RDS. Supărarea celui care a pus bazele Pro-TV este legată de o decizie luată de celebra companie de cablu, măsură care nu este pe placul acestuia. Motiv pentru care, cel din urmă a decis să facă o plângere la CNA.

Sârbu i-a acuzat pe cei de la RCS-RDS că nu au inclus Aleph News în grila lor, aşa cum cere legea. Decizia nr. 72 din 2 februarie 2012, prevede, la articolul 4 că Alocarea în frecvenţă a serviciilor de programe se face cu respectarea următoarelor cerinţe: serviciile de programe de televiziune se grupează în funcţie de categoria lor tematică; serviciile de programe de radio se alocă în frecvenţă după serviciile de programe de televiziune.

Atac puternic al lui Adrian Sârbu

Șeful Aleph News a atacat furibund compania de cablu și îi acuza pe cei de la RCS-RDS că fac abuz de poziție dominantă.

„Încalcaţi legea în mod repetat din martie 2021, când trebuia să introduceţi Aleph News în grupul de posturi de news”, l-a acuzat, în urmă cu o lună, Adrian Sârbu pe reprezentatul RCS-RDS. Totul s-a petrecut într-o şedinţă a CNA din 23 noiembrie.

Cei de la RCS-RDS s-au apărat în respectiva întâlnire și au explicat că o problemă tehnică nu permite, momentan, adăugarea Aleph în grupul cu posturile de ştiri. Ei au argumentat că doar la începul anului se poate schimba ordinea în grilă.

În final, forul audiovizual a constatat că Adrian Sârbu are dreptate. Din acest motiv, CNA a decis să antenţioneze RCS-RDS. Compania a avut din acel moment termen de două săptămâni pentru a remedia problema cu Aleph News. Nimic nu s-a întâmplat, însă, iar postul lui Adrian Sârbu a rămas în continuare în afara grilei de programe. În şedinţa din 16 decembrie, cei de la CNA au luat iar în vizor plângerea lui Sârbu. Aceștia au constatat că Digi nu a rezolvat problema, motiv pentru care au făcut un pas important.

RCS-RDS a primit o amendă usturătoare

RCS-RDS a fost amendat de Consiliul Naţional al Audiovizualului. În concluzie, aceștia trebuie să plătească 10.000 de lei, după cum a stabilit CNA, susține paginademedia.ro.

Rămâne acum de văzut pentru cât timp Aleph News va sta în afara grilei și când va stabili Digi că este momentul să aplice legea.

Trebuie spus că la un an de la lansare, mai exact pe 1 septembrie 2021, conform cifrelor de audiență consultate de capital.ro, Aleph News a avut un vârf de audiență de 0,2 puncte de rating pe câteva sloturi orare, pe segmentul de public Național. Pe alte câteva sferturi de oră a avut 0,1 puncte de rating, iar în rest zero puncte de rating.