Premierul britanic Boris Johnson a abandonat programul european de schimburi adresat studenţilor – ERASMUS -, în cadrul acordului său post-Brexit, încheiat în Ajunul Crăciunului, invocând probleme legate de costuri şi anunţând un program britanic mondial în locul acestuia, relatează AFP, potrivit news.ro.

Subliniind că a fost vorba despre o ”decizie dificilă”, Boris Johnson a explicat că este un ”lucru minunat” să primească atâţia studenţi europeni, însă Erasmus era ”extrem de costisitor” pentru Regatul Unit.

Şeful Guvernului conservator a anunţat un program naţional care să le permită studenţilor britanici să meargă la studii în ”cele mai bune universităţi” din întreaga lume şi nu doar în Europa.

Noul program va fi mai scump

Programul Erasmus – la care Regatul Unit participă din 1987 – urmează să fie înlocuit cu Programul Alan Turing, un celebru matematician britanic.

Negociatrul-şef UE al Brexitului Michel Barnier şi-a exprimat ”regretul” faţă de faptul că Regatul Unit abandonează Erasmus.

El a cerut Guvernului Johnson să dea dovadă ”rapid” de ”claritate” cu privire la soluţia alternativă pe care o va implementa.

Studenţilor europeni în Regatul Unit – în prezent 150.000 – le va fi, în viitor, mai complicat şi îi va costa mai scump să se înscrie la o universitate britanică.