Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a salutat acordul comercial post-Brexit la care a ajuns joi Uniunea Europeană după negocieri dure cu Regatul Unit, precizând că acest acord este rezultatul unităţii statelor membre şi a poziţiei ferme a blocului comunitar, transmite Reuters.

„Unitatea şi forţa Europei au dus la acest rezultat. Acordul cu Regatul Unit este esenţial pentru protecţia cetăţenilor noştri, a pescarilor şi producătorilor noştri. Ne vom asigura că aşa vor sta lucrurile”, a comentat Macron într-o postare pe Twitter.

”Putem privi spre viitor într-o manieră unită”

„Europa progresează şi putem privi spre viitor într-o manieră unită şi suverană şi cu putere”, a mai susţinut liderul francez.

Trebuie precizat că încheierea acordului are loc după luni de blocaj, după ce şi miercuri s-a anunţat că o înţelegere este iminentă. Cel mai îndelungat punct de dispută a fost problema pescuitului.

Marea Britanie a părăsit oficial UE la sfârşitul lui ianuarie, dar a rămas membră a pieţei interne a UE şi a uniunii vamale până la încheierea perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului.

În absenţa oricărui acord, taxe vamale mari şi alte bariere comerciale s-ar fi aplicat, riscând să afecteze serios economia şi lanţurile de distribuţie.

Acordul încheiat este în stilul celui cu Canada

În timp ce premierul britanic Boris Johnson spune că ajungerea la un compromis legat de acordul comercial post-Brexit este în interesul întregii Europe, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmă că de fapt acordul este în interesul Regatului Unit.

”Cred că acest acord este în interesul Regatului Unit. Va stabili fundaţii solide pentru un nou început cu un prieten de lungă durată. Şi înseamnă că în sfârşit putem lăsa Brexit-ul în urmă şi Europa poate să meargă mai departe”, a afirmat joi seară Ursula von der Leyen.

De cealaltă parte, Boris Johnson a mai afirmat că acordul încheiat cu UE este în stilul celui cu Canada.

Oamenii au afirmat că este imposibil, dar am luat controlul înapoi, a mai afirmat el. Acest acord va însemna siguranţă pentru afaceri, a dat asigurări Johnson.

De asemenea, a spus Jonhson, nu va fi un lucru rău pentru UE să aibă un Regat Unit prosper la uşa sa.

Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan.