Potrivit Afp, în timpul acestei noi discuţii, preşedintele francez şi-a exprimat dorinţa ca sfârşitul luptelor să poată „permite reluarea negocierilor de bună credinţă, pentru a proteja populaţia din Nagorno-Karabah şi a asigura reîntoarcerea a zeci de mii de persoane ce şi-au părăsit locuinţele”, a precizat Preşedinţia franceză.

De menționat este faptul că, Azerbaidjanul şi Armenia au semnat săptămâna trecută un acord mediat de Rusia, care a pus capăt mai multor săptămâni de confruntări sângeroase în Nagorno-Karabah, regiune separatistă a Azerbaidjanului populată majoritar de armeni, informează agerpres.

Totuși, în ciuda acestui lucru, potrivit Franţei, acest acord „necesită să fie consolidat”, cu o „clarificare a punctelor importante”, în special cu privire la continuarea negocierilor. „Dorinţa noastră este ca Grupul de la Minsk (ce reuneşte Franţa, Rusia şi SUA ca mediatori, n.r.) să-şi exercite pe deplin rolul pentru a activa modalităţi de supraveghere” a acordului de încetare a luptelor, a precizat Palatul Elysee.

”O supervizare internațională”

Prin urmare, Parisul cere „o formă de supervizare internaţională a acestui armistiţiu”, pentru ca el să permită reîntoarcerea refugiaţilor, transportul de ajutoare umanitare, întoarcerea (în ţările lor) a combatanţilor străini, în special sirieni aduşi de Turcia, şi o veritabilă negociere a statutului Nagorno-Karabah.

Totodată, Franţa este îngrijorată de posibilitatea ca Turcia să poată, cu acordul Rusiei, să fie asociată la operaţiuni de menţinere a păcii în regiune.

În opinia Palatului Elysee, Rusia are un interes mai mare în a privilegia Grupul de la Minsk decât să caute să se inspire din aşa-zisul proces de pace de la Astana, care include Moscova, Ankara şi Teheran.

În cadrul discuţiilor de joi, Emmanuel Macron a anunţat de asemenea un efort de ajutor umanitar întreprins de Franţa şi dorinţa sa ca să fie luate măsuri pentru apărarea patrimoniul religios şi cultural din Nagorno-Karabah.

Preşedintele francez a discutat joi şi cu directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay.