O instanță din Canada a condamnat Iranul la plata unor despăgubiri în valoare de 107 milioane de dolari în procesul intentat după ce 63 de cetățeni canadieni și-au pierdut viața în accidentul aviatic din 8 ianuarie 2020, când Iranul a doborât un avion de tip Boeing 737 aparținând Liniilor Aeriene Ucrainene, arată haberturk.com. 

Edward Belobaba, judecător la Înalta Curte de Justiție din Ontario, a decis ca Iranul să plătească 100 de milioane de dolari canadieni drept daune penale și 7 milioane de dolari canadieni drept daune morale pentru rudele cetățenilor canadieni decedați.

Vor fi confiscate active iraniene din străinătate

Mark Arnold, avocat al celor șase persoane care au intentat procesul – Shahin Moghaddam, Mehrzad Zarei, Ali Gorji și alte trei persoane care au cerut să le fie protejate numele de teama unor răzbunări din partea Iranului – a declarat pentru CBC că va face tot ce este necesar pentru a obține despăgubirile solicitate.

Arnold a declarat că el și echipa sa vor continua demersurile juridice pentru confiscarea unor active iraniene din Canada și din străinătate și a exemplificat arătând că Iranul are nave transportoare de petrol în diverse țări. 

Arnold a adăugat că „noi ne purtăm lupta individuală dar guvernul canadian nu face ceea ce trebuie în acest sens. Îi solicităm premierului Trudeau să contribuie la lupta familiilor victimelor”.

Doborârea avionului de pasageri ucrainean

Avionul de tip Boeing 737 aparținând Liniilor Aeriene Ucrainene a fost doborât la scurt timp după ce a decolat de pe Aeroportul Internațional Imam Khomeini de la Teheran, pe 8 ianuarie 2020, având ca destinație orașul Kiev. Toate cele 176 de persoane aflate în avion și-au pierdut viața. Printre cei decedați s-au aflat și 63 de cetățeni canadieni.

Autoritățile iraniene au respins la început acuzațiile conform cărora avionul a fost doborât însă ulterior, Statul Major General a declarat că avionul ucrainean a fost doborât din greșeală cu două rachete lansate de sistemele de apărare aeriană în urma unei „erori umane”, după ce avionul a trecut „deasupra unui punct militar sensibil”.

La aproximativ 1 an după incident, pe 30 decembrie 2020, Iranul a anunțat că va plăti familiilor victimelor despăgubiri în valoare de câte 150.000 de dolari.