Reluarea negocierilor privind acordul nuclear iranian: sarcină „dificilă”, potrivit UE

Negocierile pentru a încerca salvarea acordului nuclear iranian vor fi „foarte dificile”, a avertizat coordonatorul Uniunii Europene (UE), Enrique Mora. Acesta a declarat că toate părţile au arătat „o voinţă clară de a contribui la reuşita acestor negocieri”, conform la lalibre.be

„Este de foarte bun augur. Vom lucra foarte serios în zilele şi săptămânile următoare… Va fi foarte dificil”, a completat Enrique Mora, care prezidează reuniunea.

Negociatorii vor lucra până vineri

Negociatorii vor lucra până vineri, apoi se vor întrerupe în weekend din motive logistice, a precizat Mora.

Miza negocierilor este de a readuce în acord SUA, care au ieşit din el în 2018 şi au restabilit sancţiuni împotriva Iranului. Statele Unite participă la negocieri indirect, Teheranul refuzând discuţii directe cu Washingtonul.

„Astăzi se deschide un nou ciclu de negocieri. Problema garanţiilor şi verificării” ridicării sancţiunilor americane dacă Washingtonul revine în acord „sunt la ordinea zilei”, a declarat luni ministrul iranian al afacerilor externe, Hossein Amir-Abdollahian, citat de agenţia de presă oficială IRNA.

Petrolul iranian

Acordul din 2015 oferea Teheranului ridicarea unei părţi a sancţiunilor care îi sufocă economia în schimbul unei reduceri drastice a programului său nuclear, plasat sub un strict control al ONU.

Acordul este muribund de la retragerea unilaterală a Statelor Unite şi restabilirea de sancţiuni economice care afectează mai multe sectoare economice ale ţării, printre care exportul de petrol. Iranul, care neagă că vrea să se doteze cu bomba atomică, a revenit apoi treptat asupra majorităţii angajamentelor sale.

„Lucrul cel mai important pentru noi este să ajungem într-un punct în care ne putem asigura că petrolul iranian va fi vândut uşor şi fără vreo limită, că banii din acest petrol vor fi transferaţi în valută străină în conturi bancare iraniene şi că noi vom putea beneficia de toate veniturile din diferite sectoare ale economiei”, a amintit dl Amir-Abdollahian.

„Am ajuns la un document comun pe chestiunea nucleară şi pe sancţiuni. Astăzi, primele negocieri (pe această temă) vor începe”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, Said Khatibzadeh, „i-a sfătuit pe toţi participanţii la negocieri să vină la Viena cu voinţa de a obţine un acord bun”, subliniind refuzul Teheranului de „a pierde timp şi energie”.

El a amintit că delegaţia iraniană se va „concentra pe două documente: ridicarea sancţiunilor şi activitatea nucleară”.

„Timpul este limitat”

Washingtonul avertizase deja Teheranul contra unor negocieri care ar trena în timp, fără a fixa totuşi un ultimatum deocamdată.

Nu mai sunt decât „câteva săptămâni” pentru a salva acordul privind nuclearul iranian dacă Teheranul continuă să-şi dezvolte activităţile atomice în ritmul actual, a avertizat săptămâna trecută negociatorul american, Rob Malley, avertizând împotriva unei „crize” în caz de eşec al diplomaţiei.

Acelaşi ton din partea Franţei, Germaniei şi Regatului Unit (E3). „Timpul este limitat. În lipsa unor progrese rapide, având în vedere progresul rapid al programului nuclear iranian, acordul va deveni foarte curând o cochilie goală”, au avertizat înalţi oficiali.

Joi, coordonatorul UE, Enrique Mora, a estimat că „este important să accelerăm ritmul pe chestiunile cheie rămase în suspans (…), colaborând strâns cu Statele Unite”.

Într-o declaraţie făcută sâmbătă agenţiei de presă ruseşti RIA Novosti, şeful Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, Mohammad Eslami, a indicat că ţara sa nu are intenţia să îmbogăţească uraniu peste 60% în caz de eşec al negocierilor privind programul său nuclear.

„Obiectivele noastre în materie de îmbogăţire a uraniului sunt de a răspunde nevoilor noastre industriale, de producţie” şi celor ale „poporului iranian”, a spus el.

Ambasadorul rus la ONU la Viena, Mihail Ulianov, a calificat această declaraţie drept „mesaj pozitiv”.

Şeful diplomaţiei israeliene, Yair Lapid, a cărui ţară se teme că Iranul, ţară inamică, se va dota cu arma atomică, a declarat luni că „a opri programul nuclear al Teheranului” este „prima provocare pentru politica de securitate şi politica externă a Israelului”.

„Preferăm să acţionăm prin intermediul cooperării internaţionale, dar dacă va fi necesar, ne vom apăra noi înşine”, a adăugat el.