În discuția purtată la Evz Play cu medicul Lucian Duță, șeful DSU, Raed Arafat a vorbit importanța vaccinării împotriva COVID. El a mai spus că se acorda despăgubiri în cazul în care vor apărea efecte adverse mai târziu, pentru ca FDA a dat autorizație definitivă.

„Vaccinul este o soluția de prevenire, de a preveni formele grave, de a nu mai transmite, dar nu garantează că nu te vei infecta. Așa cum este și cu vaccinul antigripal. Vaccinul antigripal pe care îl fac anual și l-am făcut, nu îmi garantează că nu voi face deloc gripă. Dar îmi garantează că dacă o fac, o fac într-o formă superficială. Ele sunt garanție mai mare că nu vei face o formă gravă”, a spus Arafat.

Unul dintre vaccinuri – cel puțin de unul știu – a primit autorizație definitivă de la FDA. Nu mai este autorizație de urgență. E definitivă”, a anunțat Arafat.

Decizia cheie luată de FDA

Întrebat dacă acum vor exista efecte adverse neprevăzute în urma acreditării defitive și se vor lua măsuri, șeful DSU a spus: Normal că vor exista despăgubiri pentru că acolo s-a dat autorizație definitivă.

În cadrul intervenției sale, Arafat a spus că nu s-a infectat, până acum, cu COVID. El a ținut să sublinieze și pentru că a fost extrem de atent și a respectat toate măsurile de protejare împotriva COVID. Șeful DSU a arătat că a ținut cont de măsurile de igienă dar și de cele de distanțare. Acesta a mai spus că s-a vaccinat împotriva COVID și că s-a imunizat inclusiv cu doza a treia.

Arafat a vorbit și despre ceea ce s-a petrecut în România în ceea ce privește restrițiile impuse și schimbarea constantă a regulilor anti-COVID. În opinia sa, nu a fost vorba despre incompetență sau că autoritățile nu au știut ce vor.

„Era chestiunea bazată pe date suplimentare. De asta am schimbat regulile”, a arătat Arafat.