Lovitură pentru Donald Trump! Merrick Garland este noul procuror general al Statelor Unite.

El a declarat că princpala sa prioritate este ancheta atacului din 6 ianuarie împotriva Capitoliului Statelor Unite.

Lovitură pentru Donald Trump! Cine este noul procuror general al SUA

Senatul american l-a confirmat, miercuri, pe Merrick Garland în funcţia de procuror general al Statelor Unite, plasându-l pe judecătorul cu experienţă îndelungată în instanţe federale de apel, care a fost nominalizat la un moment dat la Curtea Supremă, la conducerea unei agenţii esenţiale pentru agenda de politică internă a preşedintelui Joe Biden.

Confirmarea acestuia în funcţie a avut loc cu 70 de voturi ”pentru” şi 30 ”împotrivă”.

Garland preia conducerea Departamentului de Justiţie în timp ce agenţia continuă să investigheze atacul din 6 ianuarie împotriva Capitoliului Statelor Unite, una dintre cele mai ample investigaţii din istoria instituţiei.

Garland a spus că ancheta este principala sa prioritate.

Departamentul de Justiţie va avea un rol major în aplicarea planurilor lui Biden în domeniul drepturilor civile şi a reformei dreptului penal, potrivit news.ro.

Sunt așteptate decizii importante

Este de aşteptat ca departamentul să ia decizii importante în următorii ani referitoare la reglementarea celor mai mari companii de tehnologie din SUA, despre care unii parlamentari afirmă că ar trebui divizate.

Garland s-a angajat să apere independenţa Departamentului de Justiţie, în timpul audierii sale în Comisia judiciară, luna trecută.

Biden a afirmat că prioritatea sa este refacerea distanţei tradiţionale dintre departament şi oficialii politici.

Garland, în vârstă de 68 de ani, este judecător la Curtea de Apel a SUA pentru Districtul Columbia, una dintre cele 13 instanţe de apel federale.

Democratul Obama l-a nominalizat pe Garland la Curtea Supremă în 2016, în timp ce Biden era vicepreşedinte, dar Senatul SUA controlat de republicani a refuzat să organizeze audieri cu privire la nominalizare.

În timpul campaniei sale electorale, Biden s-a angajat să ia măsuri pentru a pune capăt disparităţilor rasiale în condamnări, eliminând pedepsele minime obligatorii, punând capăt utilizării pedepsei cu moartea la nivel federal şi restabilind rolul Departamentului Justiţiei de a investiga şi a responsabiliza departamentele de poliţie pentru ”abateri sistemice”.