În timp ce susţinătorii lui Donald Trump luau cu asalt Capitoliul american, preşedintele american, împreună cu avocatul său, Rudy Giuliani, dădeau telefoane senatorilor, încercând cu disperare să îi convingă să întârzie numărarea voturilor Colegiului Electoral, scrie CNN.

Cei doi l-au sunat în mod eronat pe senatorul republican Mike Lee, în timpul revoltei, deşi apelurile erau destinate către un alt senator, pe care Trump încerca să îl convingă să întârzie numărarea voturilor Colegiului Electoral, a confirmat un purtător de cuvânt al senatorului pentru sursa citată.

Donald Trump a fost primul care a sunat

Purtătorul de cuvânt al lui Lee a confirmat că apelurile lui Donald Trump şi ale avocatului său erau destinate senatorului Tommy Tuberville, un republican nou ales din Alabama.

Trump l-a sunat pentru prima dată pe Lee, un republican din Utah, pe telefonul mobil personal, la scurt timp după ora 14:00. În tot acest timp, senatorii erau evacuaţi din Senat şi se aflau temporar într-o cameră, în timp ce susţinătorii lui Trump invadau Capitoliul.

Lee a răspuns la telefon şi Trump s-a prezentat, dar în scurt timp a devenit clar că preşedintele îl căuta de fapt pe senatorul Tommy Tuberville şi i s-a dat un număr greşit. Lee l-a lăsat pe preşedinte să aştepte la telefon şi s-a dus să-l găsească pe colegul său, căruia i-a spus că preşedintele este pe linie.

Senatorul Tommy Tuberville şi preşedintele Donald Trump au discutat aproximativ 10 minute. Preşedintele a încercat să-l convingă pe acesta să aducă obiecţii suplimentare la votul Colegiului Electoral, într-un efort de a bloca validarea lui Joe Biden ca preşedinte al Statelor Unite, potrivit unei surse apropiate. Apelul a fost întrerupt deoarece senatorii au fost rugaţi să se mute într-o locaţie.

Al doilea apel a venit din partea avocatului lui Trump

Un al doilea apel către senatorul republican Mike Lee a avut loc la ora 19:00. De data aceasta a fost rândul avocatului lui Trump, Rudy Giuliani. Lee nu a răspuns la apel, aşa că apelul a intrat în mesageria vocală. Biroul lui Lee a confirmat pentru CNN că mesajul era destinat de fapt lui Tuberville, el fiind foarte asemănător cu unul pe care l-a primit un alt senator, căruia nu i-a fost precizat numele.

Transcriptul apelului a fost publicat de presa conservatoare The Dispatch, precum şi de blogul de ştiri emptywheel.

„Senator Tuberville? Sau ar trebui să vă spun antrenor Tuberville. Sunt Rudy Giuliani, avocatul preşedintelui. Vă sun pentru că vreau să discut cu voi cum încearcă ei (n.r. democraţii) să grăbească această audiere şi cum avem nevoie de voi, prietenii noştri republicani, pentru a încerca să o încetinim, astfel încât să putem obţine mai multe informaţii”, a spus Giuliani, referindu-se la pretenţiile nefondate de fraudă electorală la alegerile prezidenţiale.

„Ştiu că se reîntâlnesc la 8 diseară, dar … singura strategie pe care o putem urmări este să ridicăm obiecţii la rezultatele din mai multe state, astfel încât să prelungim şedinţa, în mod ideal, până la sfârşitul zilei de mâine”, a spus el.

Senatorul Tuberville era un posibil ajutor pentru Trump

Tuberville nu ştia că Rudy Giuliani a încercat să îl apeleze până când acest lucru a devenit public, potrivit sursei.

De asemenea, Tuberville era privit de Trump şi Giuliani ca un posibil ajutor pentru că făcea parte din grupul de şase senatori republicani care votaseră pentru ridicarea unor obiecţii în privinţa rezultatelor alegerilor din statul Arizona, mai precizează CNN.

Conform sursei citate, după reluarea şedinţei Congresului în seara zilei de 6 ianuarie Trump încă insista la diverşi senatori să împiedice validarea lui Joe Biden în funcţia de preşedinte.

Sursă foto: Dreamstime.