BBC a realizat un documentar despre unul dintre momentele importante din cariera de președinte a lui Donald Trump. În cadrul acestui documentar, Matthew Pottinger, expert pe zona Asia în cadrul Consiliului Național de Securitate al lui Donald Trump, a declarat că fostul președinte american s-a oferit să îl ducă acasă pe Kim Jong Un cu un avion Air Force One.

Expertul informează că evenimentul a avut loc în timpul celui de-al doilea summit Trump – Kim Jong Un, care s-a ținut la Hanoi, în Vietnam, în februarie 2019. Tema întâlnirii era programul nuclear al Coreei de Nord, iar negocierile au intrat în impas, moment în care Donald Trump a părăsit brusc summitul, spunându-le ziariștilor: „Uneori, trebuie pur și simplu să pleci”, potrivit BBC.

„Președintele Trump s-a oferit să-l ducă pe Kim acasă cu Air Force One. Președintele știa că Kim venise la Hanoi cu trenul, o călătorie de mai multe zile, în care a traversat China, așa că i-a spus: Te pot duce acasă în două ore, dacă vrei. Kim a refuzat”, își amintește scena Matthew Pottinger, expert pe zona Asia în cadrul Consiliului Național de Securitate al lui Donald Trump.

Deciziile lui Trump au fost șocante pentru consilierii săi

BBC mai arată că propunerea lui Trump a fost una din surprizele pe parcursul relației sale cu Kim Jong Un. Fostul consilier pe probleme de Securitate Națională, John Bolton, declara că Trump considera că are un nou cel mai bun prieten.

În timpul primei întâlniri dintre cei doi, la Singapore, în 2018, Trump a luat o altă decizie care a șocat întreaga sa echipă: a acceptat cererea lui Kim Jong Un de a anula exercițiile militare programate între SUA și Coreea de Sud.

„Kim Jong Un, la fel ca de multe ori în trecut, s-a plâns de exercițiile militare dintre Coreea de Sud și SUA, care au loc în peninsula coreeană de aproximativ 60 de ani. Din senin, Trump a spus: O să anulez jocurile de război (așa le numea el). Nu e nevoie de ele, sunt scumpe, iar asta o să te facă fericit. Nu-mi venea să cred. Secretarul de stat Pompeo, conslierul Kelly și cu mine eram în aceeași încăpere cu Trump și nu fuseserăm consultați. Decizia a venit din capul lui Trump. A fost o greșeală neforțată; o cencesie pentru care nu am primit nimic la schimb”, a mai povestit John Bolton pentru BBC.