Probleme serioase pentru Guvernul din Coreea de Nord, care a fost luat la ţintă chiar de Kim Jong Un. Furia liderului suprem pleacă de la probleme economice pe care le are ţara comunistă şi care par să scape deja de sub control.

Guvernul nord-coreean, acuzat de imcompetenţă de liderul de la Phenian

Astfel, Kim Jong Un şi-a acuzat deschis Guvernul de incompetenţă în faţa amplificării problemelor economice cu care se confruntă această ţară izolată. Informaţia a apărut vineri în presa de stat nord-coreeană, citată de agenţia DPA.

Joi, la o sesiune plenară a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Coreean, Kim Jong Un a declarat ferm: „Cabinetul nu a reuşit să joace un rol principal în trasarea planurilor în domenii economice cheie”. Sesiunea plenară a durat patru zile şi s-a încheiat joi.

Liderul din Coreea de Nord şi-a acuzat Guvernul că s-a concentrat excesiv pe generarea cifrelor economice şi îndeplinirea unor obiective arbitrare, în loc să vină cu „tactici clare” pentru a pune economia în mişcare.

Kim Jong Un a recunoscut recent că s-au făcut greşeli de politică economică

Comentariile dure ale lui Kim Jong Un vin la o lună de zile după ce el a recunoscut greşeli de politică economică la un congres al partidului unic. Obiectivele planului de dezvoltare pe cinci ani stabilit în 2016 au fost ratate „în majoritatea zonelor”, spunea atunci liderul de la Phenian, potrivit agenţiei de presă Korean Central News Agency (KCNA).

Congresul din ianuarie a adoptat un nou plan cincinal, discutat de partid în această săptămână.

O serie de dezastre naturale, între care inundaţii şi daune provocate de furtuni, precum şi pandemia de coronavirus au afectat ţara care este supusă de asemenea unor sancţiuni internaţionale dure din cauza programului său de arme nucleare.

Coreea de Nord a acţionat rapid pentru a-şi închide frontierele în timp ce coronavirusul s-a răspândit, ceea ce a avut un impact puternic asupra comerţului exterior cu China, gigantul asiatic fiind considerat linia de salvare a ţării, mai transmite agenţia DPA.