Agenția de evaluare Moody’s a coborât ratingul datoriei Regatului Unit din cauza impactului economic al crizei coronavirusului, dar și din cauza Brexitului și a lipsei unor planuri bugetare clare din partea guvernului Boris Johnson.

Astfel, Moody’s a redus ratingul la „Aa3” de la „Aa2”, punând Marea Britanie la același nivel cu Belgia și Republica Cehă.

Cea mai mare contracție economică din G7

Evaluatorul a argumentat că avansul economiei Marii Britanii a fost ”semnificativ mai slab decât se aștepta și este probabil să rămână așa în viitor”.

A șasea cea mai mare economie din lume a înregistrat cea mai mare scădere din G7 în al doilea trimestru, iar datoria sa publică a depășit 2.000 de miliarde de lire sterline (2.600 de miliarde de dolari), depășind 100% din produsul intern brut.

Declasarea este o lovitură pentru premierul Boris Johnson, care este atacat de partidele de opoziție și criticat inclusiv de parlamentari din Partidul Conservator pentru modul în care a tratat pandemia.

Coronavirusul a ucis în Marea Britanie mai mulți oameni decât oriunde altundeva în Europa. Regatul Unit este pe locul 5 în lume, cu peste 43.500 de decese, anunță Mediafax.

”Marea Britanie nu are efectiv o ancoră a politicii fiscale”

Moody’s mai spune că eșecul Marii Britanii de a ajunge la un acord comercial cu UE va agrava daunele cauzate de COVID-19. Johnson a sugerat vineri că în prezent, o continuare a negocierilor comerciale nu mai are rost.

Moody’s consideră, de asemenea, că Marea Britanie și-a pierdut disciplina bugetară și că nivelul ridicat al datoriei nu va coborî curând. ”Marea Britanie nu are efectiv o ancoră a politicii fiscale”, spune agenția.

Moody’s a revizuit perspectiva datoriei suverane a țării la ”stabilă” de la ”negativă”. Scăderea plasează ratingul Moody la același nivel cu cel al agenției Fitch, în timp ce Standard & Poor’s evaluează țara cu un rating mai ridicat.