Dmitriy Stuzhuk, un fitness ”influencer” în vârstă de 33 de ani, a murit după ce a contactat SARS-CoV-2. Cu puțin înainte de a se îmbolnăvi, bărbatul declarase că nu crede în existența coronavirusului.

Bărbatul a luat boala în timpul unei călătorii în Turcia și a fost dus la spital după întoarcerea în Ucraina, țara natală. Înainte de a se îmbolnăvi, acesta le transmisese urmăritorilor de pe social media că noul coronavirus nu există.

Probleme cu sistemul cardiovascular

O adevărată vedetă pe rețelele de socializare, care promova viața sănătoasă, Dmitriy Stuzhuk a fost externată din spital după opt zile, dar virusul i-a provocat complicații cardiace.

După ce a fost din nou internat în spital, fosta sa soție Sofia, în vârstă de 25 de ani, a anunțat că se află într-o ”stare gravă” și ”inconștientă”, scrie cancan.ro.

Ea le-a transmis urmăritorilor de pe social media că Dmitriy a avut ”probleme cu sistemul său cardiovascular, iar inima nu face față”.

”Starea sa este extrem de gravă. Nimeni nu poate face nimic cu asta. Am făcut tot ce am putut, astfel încât să trăiască tatăl celor trei copii ai mei. Dar nimic nu depinde de mine acum”, mai scria femeia.

UE a publicat un ghid pentru a contracara teoriile conspirației

În context, trebuie precizat că Uniunea Europeană și UNESCO au publicat un ghid cu sfaturi și materiale infografice pentru a ajuta la identificarea, demascarea și contracararea teoriilor conspiraționiste, în special a celor legate de pandemia de COVID-19.

Ghidul european vine într-un context în care instituțiile specializate ale UE au demonstrat, în ultima perioadă, existența unei ample campanie de dezinformare referitoare la pandemia de coronavirus.

În ultimele luni, o serie de teorii și dezinformări despre COVID-19 au reușit să se strecoare în mediul online, unde au câștigat tracțiune și au fost apoi rostogolite, cu mai mult sau mai puțin succes, în spațiul și mentalul public.