Ministrul Muncii, Marius Budăi vine cu noi precizări. El a vorbit despre majorarea pensiilor și totodată a ținut să vorbească și despre bonusul de 1.200 de lei, aducând clarificări în acest sens.

Astfel, potrivit ministrului, 1.200 de lei vor primi doar pensionarii care au pensia minimă de 1.000 de lei, astfel încât să ajungă la 2.200 de lei. Pe de altă parte, pensionarii care încasează spre exemplu o pensie de 1.500 de lei, vor primi în plus un bonus de doar 700 de lei pentru a ajunge la suma de 2.200 de lei.

Totodată, Marius Budăi a ținut să precizeze că acest calcul se face gradual, adăugând că acest pachet social reprezintă practic un scut pentru persoanele vulnerabile din România în perioada iernii.

„Am spus că am trasat un jalon de 1.200 de lei și toți în comunicarea publică spuneam că partea de jos a pensiilor trebuie sprijinită. A fost majorată pensia minimă. Cei care au pensia minimă 1.000 de lei o să aibă 1.200 de lei. Se face gradual calculul și se implementează această măsură. Acest Guvern și-a dorit și a găsit o metodă ce nu se putea realiza constituțional, prin diferențe la pensie.

Am spus de la început. Am justificat de ce acest pachet social pentru PSD a reprezentat o linie roșie, prin punerea lui pe repede înainte, să facem un scut în jurul celor mai vulnerabile persoane în România”, a spus Marius Budăi.

Cu cât se majorează punctul de pensie

„Important este că acest guvern și-a dorit și coaliția din spatele guvernului, din spate, coaliția politică care susține guvernul a găsit o metodă să realizeze ceea ce nu se putea realiza, din punct de vedere constituțional, prin diferențe la majorare la valoarea punctului de pensie, să îi sprijine pe acei părinți și bunici ai noștri care au pensiile cele mai mici”, a adăugat el.

Trebuie menționat faptul că în primă fază, guvernul condus de Nicolae Ciucă a promis că fiecare pensionar cu pensia sub 1.600 de lei va primi un ajutor unic de 1.200 de lei.

Pe lângă bonusul de 1.200 de lei oferit pensionarilor vulnerabili, ministrul Muncii a vorbit și despre majorarea punctului de pensie cu 10%, adică de la 1.442 de lei la 1586 de lei. Potrivit acestuia, guvernul urmează să adopte o ordonanță de urgență în acest sens.

Totodată, el a mai adăugat că ordonanța prevede și creșterea pensiei minime de la 800 de lei la 1.000 de lei. În ceea ce privește impactul bugetar al majorării pensiilor de la 1 ianuarie, conform ministrului, acesta este de 11 miliarde suplimentar şi 1,9 de miliarde suplimentar la alocaţii. La aceste sume se mai adaugă și alte 225 de milioane suplimentar pentru a 13-a indemnizaţie a persoanelor cu dizabilităţi, a precizat Marius Budăi.