Este lovitură dură pentru Vladmir Putin după ce s-a aflat că rusul Aleksei Navalnîi și-a mai revenit și poate coborî inclusiv din pat. Informațiile furnizate de spitalul din Berlin unde acesta este internat indică că starea lui Aleksei Navalnîi s-a îmbunătăţi şi mai mult şi „poate să coboare din pat pentru perioade scurte de timp”.

„Pacientul a fost scos cu succes de pe ventilaţie mecanică”, se menţionează într-un comunicat al spitalului Charite din Belin.

Aleksei Navalnîi, care l-a criticat dur în trecut pe Vladimir Putin s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor intern din Siberia pe 20 august. El a fost urgent transportat în Germania iar teste de laborator separate din Germania, Franţa şi Suedia au ajuns la concluzia că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok. Aleksei Navalnîi a fost trezit din coma sa indusă medical săptămâna trecută.

Asupra lui Putin au început imediat să fie puse presiuni. Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut telefonic clarificări liderului de la Kremlin cu privire la cazul opozantului rus. Macron i-ar fi spus lui Putin  „să facă lumină deplină fără întârziere asupra tentativei de asasinare a lui Aleksei Navalnîi, tentativă pe care a calificat-o drept ‘otrăvire’, a anunţat Palatul Elysee.

De altfel, Uniunea Euiropeană a vorbit de posibile sancţiuni iar cancelarul german Angela Merkel a făcut cunoscut faptul că Germania nu exclude îngheţarea proiectului său emblematic de gazoduct cu Rusia, Nord Stream 2, destinat să aprovizioneze Europa cu gaze ruseşti prin Marea Baltică. Secretarul de stat american Mike Pompeo nu a exclus posibilitatea ca otrăvirea opozantului rus să fi fost orchestrată de ‘înalţi responsabili’ ruşi.

În relică, Rusia a spus că orice tentativă de a asocia această țară în vreun fel cu ceea ce s-a întâmplat este inacceptabilă. Putin a calificat luni drept ‘neîntemeiate’ şi ‘fără fundament’ acuzaţiile formulate împotriva Rusiei în cazul Navalnîi, în cursul convorbirii telefonice avute cu Emmanuel Macron, notează EFE.