Conform rezultatelor preliminare publicate luni pe site-ul comisiei electorale regionale, Andrei Fateev şi Ksenia Fadeeva s-au clasat în frunte în circumscripţiile lor.

Cu toate acestea, partidul Kremlinului, Rusia Unită, s-a menţinut pe primul loc în alegerile municipale care au avut loc duminică în acest oraş siberian cu 500.000 de locuitori, obţinând 24,46% din voturi, însă foarte departe de scorul său de 52,27% din timpul scrutinului precedent, în 2015, potrivit agerpres.ro

O anchetă asupra corupţiei elitelor locale

Navalnîi s-a deplasat la Tomsk la sfârşitul lui august pentru a finaliza o anchetă asupra corupţiei elitelor locale şi a-şi susţine candidaţii în alegerile din 13 septembrie. În timp ce se afla în avionul cu care ar fi trebuit să se întoarcă la Moscova, lui Navalnîi i s-a făcut foarte rău, ceea ce a determinat pilotul aeronavei să aterizeze de urgenţă la Omsk, tot în Siberia.

După o dispută între apropiaţii săi şi medici ruşi, Navalnîi a fost transferat în Germania, unde medicii germani i-au pus diagnosticul de otrăvire cu o substanţă de tip Noviciok, un agent neurotoxic de origine militară dezvoltat în perioada sovietică.

„Cred că fiecare va înţelege că era o chestiune de principiu să câştigăm la Tomsk după ceea ce s-a întâmplat”, a transmis Ksenia Fadeeva pe Twitter.

Cetăţenii ruşi au fost chemaţi duminică la urne în 41 din cele 85 de regiuni ale ţării pentru a alege guvernatori, membri ai consiliilor regionale şi municipale, precum şi patru deputaţi pentru parlamentul naţional.

Chiar dacă partidul preşedintelui Vladimir Putin a scăzut în popularitate din cauza contextului economic şi social dificil, a acuzaţiilor de corupţie şi a reformei nepopulare a pensiilor, este de aşteptat ca acesta să câştige majoritatea covârşitoare a locurilor puse în joc în aceste alegeri.

Moscova cere să îl interogheze pe Aleksei Navalnîi

Poliţia rusă a anunţat vineri că îi va cere Germaniei să-i permită interogarea opozantului rus Aleksei Navalnîi. Anchetatorii ruşi vor să poată asista la activităţile anchetatorilor germani pentru a-i putea pune întrebări suplimentare.

Rusia va continua propriile verificări referitor la ceea ce s-a întâmplat cu liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că Moscovei nu îi place presiunea exercitată asupra ei în acest caz, potrivit Reuters.

În conferinţa sa de presă cotidiană, Peskov a declarat că Rusia ar putea trimite cereri suplimentare de informaţii în Germania, unde a fost transferat Navalnîi pentru tratament de la un spital din Omsk (Siberia), după ce i se făcuse rău în timpul unui zbor din oraşul siberian Tomsk la Moscova.