Rusia a emis un mandat de arestare. Iulia Navalnaia locuiește în exil

În urma morții lui Aleksei Navalnîi, Rusia a emis un mandat de arestare pe numele Iuliei Navalnaia, soția sa, acuzată de „participare la un grup extremist”.

Serviciul de presă al tribunalelor din Moscova a raportat că Iulia Borisovna (Navalnaia) a evitat ancheta preliminară și a fost înscrisă pe lista persoanelor căutate.

„Iulia Borisovna (Navalnaia) s-a sustras anchetei preliminare şi deci a fost înscrisă pe lista persoanelor căutate”, a indicat serviciul de presă al tribunalelor din Moscova pe Telegram.

Iulia Navalnaia locuiește în exil după ce, pe 16 februarie 2024, Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a murit în circumstanțe neclare într-o închisoare din Arctica.

Văduva sa, susținătorii săi și liderii internaționali l-au acuzat pe președintele rus Vladimir Putin de asasinarea opozantului, care ispășea o lungă pedeapsă pentru „extremism”. Kremlinul respinge vehement aceste acuzații.

La vârsta de 47 de ani, Navalnaia a devenit cunoscută publicului după decesul soțului ei într-o colonie penală din Arctica în februarie. Ea a afirmat că va continua lupta pentru ceea ce Navalnîi a descris ca „frumoasa Rusie a viitorului”.

Într-o postare pe X, Navalnaia le-a comunicat susținătorilor să se concentreze nu pe ordonanța judecătorească împotriva ei, ci pe lupta împotriva liderului rus Vladimir Putin.

Iulia Navalnaia: Vom lua în considerare tot ceea ce poate fi util pentru a lupta împotriva lui Putin

Ea consideră că locul lui Putin este în închisoare în Rusia, în aceeași colonie penală și în aceeași celulă de 2 pe 3 metri în care a decedat Aleksei.

Iulia Navalnaia, vaduva lui Aleksei Navalnii
Iulia Navalnaia / SURSA FOTO: captura YouTube

 „Când scrieţi despre asta, vă rog să nu uitaţi să scrieţi principalul lucru: Vladimir Putin este un ucigaş şi un criminal de război.

Locul lui este în închisoare, şi nu undeva la Haga, într-o celulă confortabilă cu un televizor, ci în Rusia – în aceeaşi colonie (penală) şi în aceeaşi celulă de 2 pe 3 metri în care l-a ucis pe Aleksei”, a declarat ea.

Kremlinul a respins acuzațiile că ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi.

Din momentul în care soțul ei a decedat în închisoare, Iulia Navalnaia a avut întâlniri cu mai mulți lideri occidentali de rang înalt, inclusiv cu președintele american Joe Biden la San Francisco.

Săptămâna trecută, organizația Human Rights Foundation, cu sediul în SUA, a numit-o pe Navalnaia președinte și aceasta a promis să utilizeze această nouă poziție pentru a intensifica lupta împotriva regimului lui Putin, pe care îl consideră un criminal.

Navalnaia a declarat pe X că se va lua în considerare tot ceea ce poate fi util pentru a lupta împotriva lui Putin, pentru a lupta pentru viitorul unei Rusii frumoase.

„Vom lua în considerare tot ceea ce poate fi util pentru a lupta împotriva lui Putin, pentru a lupta pentru Rusia frumoasă a viitorului”, a transmis Navalnaia.