Premierul Ungariei, Viktor Orban, a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Charles Michel, și liderilor UE după vizita sa în Rusia. Scrisoarea include un „rezumat” al discuțiilor pe care le-a avut cu liderul rus, Vladimir Putin, conform pravda.ua.

Premierul Ungariei subliniază în scrisoarea sa că „nu a făcut nicio propunere și nu a formulat nicio opinie în numele Consiliului European sau al Uniunii Europene” în timpul vizitei sale, și că orice afirmații contrare sunt „neîntemeiate”.

Atitudine diferită Putin-Zelenski față de ceea ce se petrece pe front

Referindu-se la discuția sa cu Putin, Viktor Orban a menționat că atitudinea liderului rus față de situația de pe front „diferă substanțial de cea a președintelui Zelenski”.

Orban a arătat că Putin nu a menționat pierderile suferite de partea rusă. Referitor la pierderile ucrainene, partea rusă estimează că forțele ucrainene pierd între 40 și 50 de mii de soldați pe lună. Din acest motiv, liderul Ungariei crede că Rusia a fost surprinsă de reacția lui Zelenski. Concret, e vorba de faptul că președintele Ucrainei a respins o încetare temporară a focului.

„Putin nu a făcut nicio referire la pierderile rusești. În ceea ce privește pierderile ucrainene, partea rusă estimează pierderile lunare ale forțelor ucrainene între 40-50 de mii de soldați, care s-au intensificat și mai mult în ultimele săptămâni.

Prin urmare, Rusia a fost surprinsă de faptul că președintele Ucrainei a respins o încetare temporară a focului”, a spus el.

Volodimir Zelenski, Vladimir Putin
Putin vs Zelenski/SURSA FOTO: colaj Dreamstime

Liderul de la Kremlin are în vedere o încetare a focului

Scrisoarea menționează că Putin este dispus să ia în considerare o încetare a focului. Condiția ar fi ca aceasta să nu fie folosită pentru relocarea și reorganizarea forțelor ucrainene.

Premierul Ungariei a adăugat că Rusia, conform lui Putin, este pregătită să accepte doar condițiile stabilite în timpul discuțiilor de la Istanbul din aprilie 2022. Este vorba, în special, de al cincilea paragraf al documentului. Acesta specifică garanțiile de securitate internațională pentru Ucraina.

Acest paragraf se referă la veto-ul asupra așa-numitelor garanții de securitate pentru Ucraina în cazul utilizării forței împotriva ei, iar Rusia dorește să fie unul dintre acești garanți.

Viktor Orban crede că Rusia vrea pace

Scrisoarea continuă, menționând că Moscova este deschisă să „schimbe opinii” cu privire la propunerea de pace prezentată de China și Brazilia. Această propunere vizează „discuții de pace” între Ucraina și Rusia. Ea nu abordează restabilirea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei.

În restul scrisorii, Viktor Orban repetă argumentele sale conform cărora Europa are nevoie de pace pentru prosperitatea economică. El este de părere că șansele de pace sunt în scădere. Premierul ungar a transmis:

„Căile diplomatice sunt blocate. În opinia sa, un alt argument este acela că nu există un dialog direct între părți.”