Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia!

Victorie fabuloasă pentru Vladimir Putin! Liderul de la Kremlin a obținut cea mai mare marjă de voturi din toate cele patru scrutine anterioare, depășind astfel procentul impresionant de 76,7% înregistrat în 2018.

Prezenţa la vot în acel an a fost de 67,5%. Acestea sunt primele rezultate după închiderea secţiilor de votare.

Peste 8 milioane de persoane au votat online în Rusia

Un oficial al comisiei electorale a declarat duminică că peste opt milioane de persoane au participat la votul online în cadrul alegerilor prezidențiale din Rusia.

Votul în cadrul scrutinului, în care președintele în exercițiu, Vladimir Putin, este așteptat să câștige cu ușurință, a avut loc de vineri până duminică.

În aceeași zi de duminică, numeroși ruși din întreaga lume au participat la acțiunea inițiată de opoziția rusă numită „Prânz împotriva lui Putin”, în ultima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia.

La ora 12:00, cozi kilometrice s-au format în fața secțiilor de votare din Uniunea Europeană, dar și în unele secții din Federația Rusă, în ciuda avertismentelor din partea Moscovei că rușii care participă la acțiune ar putea fi supuși riscului de dosar penal.

Reacții după victoria lui Putin

Au urmat imediat mai multe reacții la nivel internațional. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Putin este „însetat de putere” și „dorește să conducă pentru totdeauna”.

Într-un mesaj pe rețelele sociale, el a estimat că alegerile prezidențiale din Rusia „nu au nicio legitimitate”.

La rândul său, Casa Albă a transmis că alegerile ruse „în mod evident nu au fost nici libere, nici corecte”, având în vedere modul în care Putin și-a închis oponenții și i-a împiedicat pe alții să candideze.

Iulia Navalnaia a scris ”Navalnîi” pe buletinul ei de vot

Conform relatărilor AFP, Iulia Navalnaia a declarat că a scris numele de familie al soțului său defunct, Aleksei Navalnîi, pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din Rusia. Aceasta a luat această decizie după ce a îndemnat simpatizanții opoziției să procedeze la fel, ca formă de protest împotriva lui Vladimir Putin.

„Bineînţeles, am scris numele ‘Navalnîi’ pentru că este imposibil ca la o lună înainte de alegeri, principalul opozant al lui Putin, deja încarcerat, să fie ucis”, a declarat ea presei după ce a votat la ambasada rusă din Berlin.

La intrarea sa, susţinătorii ei au scandat „Iulia, Iulia, suntem alături de tine”.

Rușii au mers la mormântul lui Aleksei Navalnîi de la Moscova

Potrivit informațiilor furnizate de Reuters, duminică, zeci de ruși s-au adunat la mormântul lui Aleksei Navalnîi de la Moscova pentru a-l alege simbolic pe liderul defunct al opoziției în ultima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia.

Navalnîi, cel mai aspru critic al lui Vladimir Putin, a încetat din viață luna trecută într-o închisoare din regiunea arctică. Aliații săi îl acuză pe Putin că ar fi ordonat asasinarea acestuia, în timp ce Kremlinul neagă aceste acuzații. Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe SVR, a declarat că Navalnîi a decedat din cauze naturale.

În ziua de duminică, înregistrările postate pe rețelele de socializare de Novaia Gazeta Europe și alte surse media au arătat zeci de susținători ai lui Navalnîi la mormântul său, unde au plasat diverse mesaje.

„Te alegem pe tine”, se menţionează într-un dintre mesaje. De asemenea, au fost lăsate buletine de vot la care a fost ataşat numele lui Navalnîi la lista candidaţilor cu o bifă în dreptul lui.

Susţinătorii au depus de asemenea flori pe mormântul lui Navalnîi, care era deja acoperit de flori