O dronă militară a căzut în Transnistria

Duminică, 17 martie 2024, o unitate militară din Tiraspol a fost lovită de o dronă kamikaze. Imaginile apărute în mediul online prezintă rămășițele dronei, confirmând atacul. Deși nu au fost raportate pierderi de vieți, impactul ei a declanșat o explozie și un incendiu.

„O explozie a provocat un incendiu pe teritoriul unei unităţi militare la Tiraspol. Constatările preliminare au stabilit că explozia a fost provocată de un atac cu dronă-kamikaze”, a anunţat Ministerul Securităţii de Stat din republica autoproclamată, citat de media ruse şi locale, precizând că aparatul provenea din regiunea ucraineană Odesa.

Site-ul deschide.md a precizat că subiectul a fost acoperit şi de media ucrainene.

Imagini cu rămăşiţele dronei au apărut pe canalele de Telegram, mai scrie deschide.md, care anunţă că nu au fost înregistrate pierderi de vieţi omeneşti, citând oficiali din stânga Nistrului.

Televiziunea publică din Transnistria a publicat pe contul său de Telegram o înregistrare video în care poate fi văzut un proiectil care loveşte un elicopter militar, iar aparatul explodează şi ia foc.

Ce se întâmplă în Transnistria

Rusia susţine din anii 1990 acest teritoriu separatist din Republica Moldova, ţară pro-europeană şi vorbitoare de limba română din fosta URSS, frontalieră cu Ucraina, scrie AFP.

Rusia afirmă cu regularitate că Republica Moldova şi Ucraina pregătesc provocări sau atacuri.

Autorităţile din Transnistria au cerut la sfârşitul lui februarie Moscovei „măsuri de protecţie” în contextul „presiunii sporite”, potrivit ei, a Moldovei.

Regiunea separatistă este vecină cu regiunea ucraineană Odesa pe care forţele Mosovei nu au reuşit să o cucerească atunci când au invadat Ucraina în februarie 2024. Responsabili ruşi afirmă cu regularitate vor să cucerească acest oraş portuar.

Rusia menţine în prezent în Transnistria 1.500 de militari, potrivit cifrelor oficiale, meniţi să asigure o misiune de menţinere a păcii, notează AFP.

Avertismentul lui Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, președintele Franței, a avertizat că Europa trebuie să fie pregătită pentru posibile conflicte militare pentru a menține pacea. El a subliniat că Rusia reprezintă un potențial adversar agresiv, care ar putea să nu se oprească în Ucraina, ci să extindă amenințarea către alte țări, inclusiv România, Polonia și Republica Moldova.

Emmanuel Macron
SURSA FOTO: Dreamstime

În viziunea sa, o eventuală victorie a trupelor rusești în Ucraina ar putea submina credibilitatea Europei și ar putea afecta încrederea în capacitatea acesteia de a face față amenințărilor externe. Macron susține că nu ar trebui să existe limite sau restricții în ceea ce privește strategia europeană față de Rusia, deoarece acest lucru ar putea fi interpretat ca un semn de slăbiciune și ar putea încuraja agresiunea rusă.

El a avertizat că, în cazul unei victorii rusești în Ucraina, credibilitatea Europei ar fi grav afectată. Chiar și Republica Moldova, care nu este membră a Uniunii Europene, ar fi amenințată imediat într-un astfel de scenariu, conform evaluărilor lui Macron.

În ipoteza unei victorii a Rusiei, atât viața francezilor, cât și securitatea europeană ar fi serios afectate. Emmanuel Macron a exprimat îndoieli cu privire la capacitatea președintelui rus, Vladimir Putin, de a se opri la granițele Ucrainei, dat fiind lipsa sa de respect pentru angajamentele internaționale anterioare.

Vladimir-Putin
SURSA FOTO: kremlin.ru

În ciuda controverselor recente privind posibilitatea desfășurării de trupe terestre în Ucraina, Macron și-a menținut poziția. El a subliniat că Europa trebuie să fie deschisă la toate opțiunile disponibile pentru a-și proteja securitatea. Cu toate acestea, președintele francez a evitat să ofere detalii specifice despre modul în care ar putea arăta o astfel de desfășurare militară în Ucraina.

„Dacă Rusia va câștiga acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero. Ce fel de credibilitate va avea Uniunea Europeană la ea acasă, dacă va permite acest lucru? Ce securitate vor mai avea europenii? Credeți că polonezii, lituanienii, estonienii, letonii, românii, bulgarii vor mai avea o secundă de pace?

Ce să mai vorbim despre Republica Moldova, care nici măcar nu este membră UE, dar care va fi amenințată instantaneu. Dacă Rusia ar câștiga, viața francezilor s-ar schimba. Nu am mai avea deloc securitate în Europa.

Cine s-ar putea gândi, pentru o singură secundă, că președintele Putin, care nu a respectat niciuna dintre limitele și niciunul dintre angajamentele sale, s-ar opri acolo (n.r. Ucraina)”, a precizat președintele Franței.