Noi veşti proaste pentru românii cu centrale de apartament! Continuă creşterea cotaţiilor la gaze la nivel european, iar specialiştii vorbesc despre un scenariu şi mai dramatic, care ar putea fi posibil în cazul unei ierni cu temperaturi foarte scăzute.

Cotaţiile futures la gaze pe piaţa europeană au urcat până la 53,25 de euro/MWh, un nou maxim istoric

Astfel, luni, 6 septembrie, cotaţiile futures la gaze pe piaţa europeană au urcat la un nou maxim istoric. Această creştere vine în condiţiile în care cantităţile de gaze naturale care ajung în Europa din Rusia printr-o conductă cheie s-au redus, iar asta a afectat livrările pe o piaţă aflată oricum în tensiune, notează Bloomberg.

Preţurile la contractele futures pentru gaze cu livrare în luna următoare au crescut luni cu 3,4%, la hub-ul de gaze din Olanda, ajungând în jurul orei 9:19 până la 53,25 de euro/MWh.

Traderii urmăresc cu atenţie rutele de aprovizionare a Europei cu gaze ruseşti, precum şi cererea pentru iarnă, subliniază Julien Hoarau, preşedintele firmei franceze de consultanţă Engie EnergyScan. Asta având în vedere că gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este cu 20% sub media sezonieră, cu câteva săptămâni înainte de a începe sezonul de încălzire.

Scenariul cel mai negru pentru această iarnă

Julien Hoarau afirmă că Europa se va confrunta cu o iarnă dificilă, iar un scenariu de vreme extremă ar putea duce preţurile la peste 100 de euro/MWh.

Livrările de gaze la staţia Mallnow din Germania, unde ajung gazele naturale ruseşti printr-o importantă conductă de tranzit, au scăzut la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni. Volumul livrărilor pe această rută a început să scadă de la finele lunii iulie şi s-a redus şi mai mult după un incendiu care a avut loc la o facilitate Gazprom din Rusia, la începutul lunii august.

În acelaşi timp, s-a înregistrat o creştere a preţurilor şi din cauză că preţul certificatelor de poluare, emise în cadrul schemei de tranzacţionare a certificatelor de emisii din UE, a ajuns până la un nou maxim, ceea ce a sporit atractivitatea gazelor naturale ca un combustibil mai curat pentru producţia de energie electrică.

Potriviti analiştilor Citigroup, nivelul ridicat al cererii de pe piaţa din Asia va continua să redirecţioneze livrările de gaze naturale lichefiate dinspre Europa spre piaţa asiatică. Producţia industrială din China şi India pune o presiune considerabilă asupra cererii de energie electrică, care este în mare parte produsă pe bază de cărbune, dar care afectează şi piaţa gazelor.

Industrii paralizate şi chiar întreruperi în livrarea de curent electric

Iarna care va veni ar putea da lumii o lecţie dureroasă cu privire la cât de vitale au devenit gazele naturale pentru economie. Preţurile inaccesibile ar putea limita cheltuielile de consum ale gospodăriilor şi eroda salariilor lor prin inflaţie, obligând guvernatorii băncilor centrale să ia unele decizii dificile de politică monetară.

Şi mai grav, deficienţele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii întregi şi chiar întrerupe livrarea de curent electric în ţările în curs de dezvoltare, declanşând tensiuni sociale, mai scriu jurnaliştii de la Bloomberg.

Sursă foto: Dreamstime