Românii sunt în pragul disperării după ce ieri autoritățile au anunțat că facturile la gaze s-ar putea să se dubleze iarna aceasta. Nici cei care au alte surse de încălzire nu sunt feriți de scumpiri. Și pe piața energiei electrice este haos. O familie din Cugir, județul Alba, a primit zilele acestea o factură record de aproximativ 150.000 de euro.

Ministrul Energiei îi sfătuiește pe cei care se află în astfel de situații să nu plătească.

„Închid centrala și mă îmbrac cu o haină în plus”, spune o femeie.

Când sunt întrebați de motivul acestor scumpiri, furnizorii de gaze refuză să răspundă presei. Cel mai des invocat motiv pentru creșterea prețurilor este scumpirea materiei prime pe piețele en-gros la nivel internațional, însă această componentă reprezintă sub 50% din prețul final.

„Una dintre cauzele scumpirii gazului natural vine exact din zona Federației Ruse care a micșorat livrările către Europa. I-aș sfătui pe cei de la ANRE să se ocupe, fiindcă este treaba lor, au mult de lucru, n-au făcut nimic până acum.”, explică Virgil Popescu.

Autoritățile din sector nu își fac treaba, spun experții în energie:

„Aceste instituții, ANRE, dar și Consiliului Concurenței, sau chiar ANPC, nu fac niciun demers. ne găsim în plin scandal al pieței de energie de opt luni de zile și în această perioadă Parlamentul nici măcar nu a inițiat o audiere a acestor instituții.”.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: Sunt șocat

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, a declarat joi seara că este șocat de anunțul făcut de ANRE, potrivit căruia facturile la gaze se vor dubla anul acesta

”Am ascultat declarația făcută de oficialul de la ANRE și vă spun cu toată sinceritatea că sunt absolut șocat. Într-adevăr înregistrăm niște creșteri de preț, dar oficiali ai ANRE nu au voie să facă previziuni în legătură cu evoluțiile prețului. Nu au voie, vă repet acest lucru.

Este absolut lipsit de deontologie profesională. Într-o piață oricum dezechilibrată și prețurile oricum o iau razna de pe o zi pe alta, nu ai voie să faci astfel de lucruri. Ei, și dacă au date, trebuie să se abțină din a face așa ceva.

Trebuie să fie foarte atenți cu astfel de lucruri. Trebuie să analizeze de trei ori și să vorbească o dată. Nu fac decât să agraveze situația.

În România, datele cele mai exacte le au cei de la ANRE, pentru că ei au acces la contracte”, a declarat Răzvan Nicolescu, la Antena 3.