Lituania vrea să construiască o barieră la granițele sale cu Belarusul. Își va defășura armata la frontieră

Decizia a fost luată după ce regimul Lukașenko a permis trecerea migranților după sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, conform informațiilor transmise de reuters.com

„Vom începe construirea unei bariere fizice suplimentare, care va separa Lituania şi Belarusul şi care va fi un semnal şi o descurajare pentru cei care organizează fluxurile ilegale de migranţi”, a declarat prim-ministrul Lituaniei într-o conferinţă de presă.

UE condamnă decizia Belarusului de a le permite migranţilor ilegali să treacă în Lituania

De asemenea, aceasta a mai declarat că Belarusul le oferă migranţilor zboruri spre Minsk de la Bagdad şi, posibil, Istanbul. Aceasta a spus că are dovezi găsite la cel puţin un migrant.

Uniunea Europeană condamnă decizia Belarusului de a le permite migranţilor ilegali să treacă în Lituania ca răspuns la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Guvernul lituanian a declarat, vineri, stare de urgenţă la nivel naţional, conform Agerpres, în condiţiile în care numărul migranţilor, în principal irakieni, veniţi din Belarus a ajuns la 150 pe zi, mai mulţi decât au intrat în Lituania în fiecare dintre precedenţii trei ani.

Belarus protestează față de sancțiunile impuse de Bruxelles

Amintim că Ministerul de Externe de la Minsk a trimis anterior un comunicat de presă în care precizează că „nu ne putem îndeplini obligaţiile din acest acord în contextul sancţiunilor şi restricţiilor impuse de UE”.

În acest context, ambasadorul Belarusului la Uniunea Europeană a fost chemat pentru consultări. Mai mult decât atât, cei responsabili pentru sancțiunile impuse țării nu vor avea voie să intre pe teritoriul țării.

Această decizie a fost luată după ce Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva unor sectoare importante ale economiei Belarusului. Măsurile au fost anunțate la scurt timp înainte de începutul summitului UE de la Bruxelles. Restricțiile vizează comerțul cu îngrășăminte pe bază de potasiu, cu petrol, cu produse din tutun și limitează accesul Minskului pe pieţele de capital din UE.

Sursă foto: Dreamstime