Belarus protestează față de sancțiunile impuse de Bruxelles. Nu va participa la Parteneriatul Estic cu Uniunea Europeană

Ministerul de Externe de la Minsk a trimis un comunicat de presă în care precizează că ”nu ne putem îndeplini obligaţiile din acest acord în contextul sancţiunilor şi restricţiilor impuse de UE”. În acest context, ambasadorul Belarusului la Uniunea Europeană a fost chemat pentru consultări. Mai mult decât atât, cei responsabili pentru sancțiunile impuse țării nu vor avea voie să intre pe teritoriul țării.

Amintim că joi, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva unor sectoare importante ale economiei Belarusului. Măsurile au fost anunțate la scurt timp înainte de începutul summitului UE de la Bruxelles. Restricțiile vizează comerțul cu îngrășăminte pe bază de potasiu, cu petrol, cu produse din tutun și limitează  accesul Minskului pe pieţele de capital din UE.

Ce a mai decis Uniunea Europeană

Pe lângă sancțiunile anterior amintite, companiile aeriene din Belaurs au interdicție de zbor în Uniunea Europeană. În ceea ce privește companiile de zbor din UE, acestea au primit o recomandare să nu survoleze și să aterizeze în această țară.

Măsurile restrictive ale UE privind Belarusul se aplică în prezent unui număr total de 166 de persoane şi 15 entităţi. Cei desemnaţi fac obiectul îngheţării activelor, iar cetăţenilor şi întreprinderilor din UE li se interzice să pună fonduri la dispoziţia persoanelor şi entităţilor incluse pe listă. Totodată, persoanelor fizice li se aplică o interdicţie de călătorie, care le împiedică să intre pe teritoriul UE sau să îl tranziteze.

Sursă foto: Dreamstime