Mai precis, lira turcească a slăbit până la 20,077 pentru un dolar, depășind precedentul nivel minim atins vineri. Lira s-a prăbușit cu peste 7% de la începutul anului și a pierdut peste 90% din valoarea sa în ultimul deceniu, economia din Turcia fiind lovită de crize și de inflație, potrivit informațiilor publicate de reuters.com

Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile în ciuda îndelungatelor turbulențe economice

Sursa menționată notează că autoritățile turcești și-au asumat un rol din ce în ce mai activ pe piețele valutare, după criza valutară din 2021, în timp ce rezervele valutare și de aur s-au diminuat.

„În opinia noastră, cea mai mare provocare a lui Erdogan este economia Turciei. Victoria sa vine pe fondul unor dezechilibre economice periculoase, modelul său economic dovedindu-se din ce în ce mai nesustenabil”, a declarat analistul Roger Mark.

Amintim că Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile în ciuda îndelungatelor turbulențe economice pe care Turcia le-a traversat și a criticilor apărute în urma cutremurelor devastatoare de la începutul anului.

Recep Tayyip Erdogan a fost felicitat de marii lideri ai lumii pentru victoria sa

Recep Tayyip Erdogan şi-a revendicat victoria în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Turcia. Potrivit preşedintelui Consiliului Suprem Electoral truc (YSK), Ahmet Yener, Recep Yayyip Erdogan a obţinut 52,1% din voturi, iar adversarul său Kemal Kiliçdaroglu 47,9%.

„Naţiunea noastră ne-a încredinţat responsabilitatea de a guverna pentru următorii cinci ani. Ne vom respecta promisiunile făcute poporului. Aceste alegeri au demonstrat că nimeni nu poate ataca realizările acestei ţări”, le-a spus Recep Tayyip Erdogan simpatizanţilor săi în timp ce se afla pe plafonul unui autobuz din faţa reşedinţei sale, relatează agenția de presă AFP.

Recep Tayyip Erdogan a fost deja felicitat pentru victoria sa de către președintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, premierul Ungariei, Viktor Orban, și Emirul Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani.

„Turcia rămâne unul dintre cei mai importanți parteneri strategici ai României! Realegerea președintelui Recep Tayyip Erdogan oferă garanția dezvoltării în continuare a Parteneriatul nostru Strategic, în cadrul NATO. Menținerea securității la Marea Neagră este vitală în acest context geo-strategic tensionat.

Mai mult, Turcia este unul dintre partenerii comerciali tradiționali ai României și mizăm pe stimularea relațiilor economice și în viitor. Firmele turcești prezente în România au o contribuție importantă, inclusiv în domeniul infrastructurii de transport, componentă esențială pentru dezvoltarea economiilor noastre”, a scris, duminică, Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.