Președintele Recep Tayyip Erdogan a depășit așteptările privind eșecurile politice în alegerile din Turcia, captivând alegătorii cu un amestec convingător de conservatorism religios și naționalism. Această combinație pare să îl poziționeze pentru un nou mandat, în timp ce se îndreaptă spre turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică.

Deși nu a obținut încă o victorie definitivă asupra rivalului său Kemal Kilicdaroglu, impulsul lui Erdogan a crescut constant de când a apărut ca favorit în turul inițial de scrutin din 14 mai. Analiștii anticipează că acesta va reuși să își asigure victoria duminică.

Turcia a fost poziționată ca o putere regională cu obiective ambițioase

Dacă va ieși triumfător, succesul său ar consolida conducerea unei figuri care a remodelat Turcia, remodelând statul secular înființat în urmă cu un secol pentru a se alinia cu idealurile sale conservatoare, consolidându-și în același timp autoritatea într-un mod despre care criticii susțin că gravitează spre autocrație.

Pe plan internațional, Erdogan a înstrăinat Ankara, membră a NATO, de partenerii săi occidentali de lungă durată. În același timp, el a cultivat relații mai strânse cu președintele rus Vladimir Putin și a poziționat Turcia ca o putere regională aspirantă cu obiective ambițioase.

Recep Tayyip Erdogan a polarizat tot mai mult naţiunea

De-a lungul celor două decenii de mandat, el a fost criticat pentru că a exacerbat diviziunile din interiorul țării, un sentiment care s-a intensificat în timpul campaniei electorale, potrivit detractorilor săi. Cu toate acestea, în perioada premergătoare votului de duminică, el a prezentat o perspectivă contrară, afirmând că adversarii săi sunt cei responsabili pentru „contaminarea conversației politice”.

Considerat ca fiind unul dintre cele mai importante alegeri de la înființarea Turciei moderne, în urmă cu un secol, votul de duminică are o greutate imensă. Opoziția consideră că are o ocazie excelentă de a-l destitui pe Erdogan și de a promulga schimbări substanțiale ale politicilor sale, despre care susține că au implicații de lungă durată pentru națiune.

Rezultatele alegerilor i-au surprins pe adversari

Contrar așteptărilor, rezultatele alegerilor au subliniat rezistența sa și i-au surprins pe adversari. Aceștia anticipaseră că se va confrunta cu repercusiuni din cauza crizei legate de costul vieții și a criticilor legate de modul în care guvernul a gestionat cutremurele devastatoare din februarie, care au provocat moartea a peste 50 000 de persoane.

Profitând de puternicul sentiment de naționalism al Turciei, el a profitat de sprijinul kurd al lui Kilicdaroglu, acuzându-și adversarul că s-a aliniat la terorism și că a creat legături cu militanții Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Kilicdaroglu a respins cu vehemență aceste acuzații, denunțându-le ca fiind calomnioase.