„Eu sunt Kemal, vin!”, spune unul dintre posterele sale de campanie. Kemal Kiliçdaroglu este favorit și a fost desemnat câștigător în majoritatea sondajelor de opinie din ultimele săptămâni înainte de vot.

Ultimul barometru, realizat de Institutul Konda l-a creditat cu 49,3% din voturi, față de 43,7% pentru Recep Tayyip Erdogan, iar la un moment avea chiar perspectiva unei victorii din primul tur.

Succesul unei campaniii filmate în bucătărie

Kemal Kiliçdaroglu, un economist în vârstă de 74 de ani, este un fost funcționar public de rang înalt și conduce Partidul Republican al Poporului (CHP), o mișcare social-democrată descinsă direct din mișcarea fondatorul Turciei moderne, Kemal Ataturk.

Multă vreme a fost privit ca un politician fără charismă, dar a câștigat treptat în popularitate pe parcursul campaniei electorale.

Semnul de recunoaștere al susținătorilor săi, o inimă făcută cu mâinile, a devenit viral, la fel ca și videoclipurile pe care le postează zilnic pe social media, majoritatea filmate în propria sa bucătărie.

De asemenea, la sfârșitul lunii aprilie, el a dezvăluit că este de confesiune alevi, o ramură heterodoxă a Islamului, considerată eretică de unii musulmani sunniți rigoriști. Declarația a fost salutată în opinia publică, în timp ce această religie, care include între 15 și 20% din populația turcă, a suferit mult timp de prejudecăți.

Ruptura cu moștenirea lui Erdogan

Dacă va fi ales, Kiliçdaroglu promite să rupă cu moștenirea grea lăsată de Recep Tayyip Erdogan, care și-a impus o amprentă puternică asupra unei țări pe care a supus-o în cei 20 de ani de putere devenită absolută.

Kemal Kiliçdaroglu, care s-a născut într-o familie modestă din provincia Esrim, spune că va continua să-și plătească facturile de apă și electricitate și nu se vă muta în somptuosul palat prezidențial cu 1100 de camere construite de către predecesorul său.

Poate părea demagogic, dar într-o țară în care sărăcia devine o adevărată plagă, gestul său simbolic se adresează acestor muncitori împovărați de inflație și degringoladă economică. În aceeași linie, el spune că vrea să se instaleze la Çankaya, reședința istorică a președinților turci.

Coaliția de opoziție pe care o conduce dorește, de asemenea, să pună capăt regimului prezidențial instituit în 2018, să revină la un regim parlamentar, cu un prim-ministru ales de Parlament. Kemal Kiliçdaroglu se asigură că nu va fi un „om al ambițiilor” și jură că, odată ce misiunea sa va fi îndeplinită, se va întoarce să aibă grijă de nepoții săi. Scopul lui declarat este „restabilirea democrației”.

Politica sa electorală funcționează. Electoratul spune „Este ca noi, înțelege oamenii”.

Restabilirea echilibrului democratic

Justiției, care a fost subminată după lovitura de stat eșuată din 2016, îi este promisă din nou independența în cazul unei victorii a opoziției.  Au fost anunțate multe eliberări ale adversarilor închiși. Kemal Kiliçdaroglu vrea să redea presei independența și să abolească crima de „insultare a președintelui”.

„Voi aduce legea și justiția în această țară”, spune el.

Dar provocările sunt, de asemenea, economice, cu inflația care explodează de la an la an, în timp ce lira turcească se devalorizează spectaculos.

Susținerea cu două tăişuri a principalului partid pro-kurd

CHP, partidul său, a beneficiat de un nou elan în 2019, odată cu alegerea candidaților săi în funcțiile de primai ai Istanbulului și Ankarei. Foarte populari, cei doi primari îl însoțesc pe Kemal Kiliçdaroglu în deplasările sale electorale. Acesta i-a anunțat ca vicepreședinți în caz de victorie.

Însă, dorind să menajeze electoratul conservator, Kemal Kiliçdaroglu a rupt parțial  cu moștenirea seculară a partidului său, fondat de tatăl Turciei moderne, Mustafa Kemal Atâtürk. În 2022, el a propus o lege care să mențină voalul Islamic pentru  femeile turce.

HDP, principalul partid pro-kurd, a anunțat că solicită un vot pentru Kemal Kiriçdagolu. Acest sprijin este esențial, dar rămâne fragil. Kemal Kiliçdaroglu a sprijinit incursiunile turcești în Siria din 2016, menite să lupte împotriva grupurilor armate kurde.

Erdogan trece la invective

Recep Tayyip Erdogan, care în ultimii ani a început o schimbare autoritară în exercitarea puterii, pare conștient de pericolul pe care Kemal Kiliçdaroglu îl reprezintă. Campania electorală a fost extrem de violentă.

După ce și-a poreclit oponentul Bay Bay Kemal, Recep Tayyip Erdogan nu ezită să treacă la invective. În timpul campaniei, președintele turc l-a numit pe Kemal Kiliçdaroglu „alcoolic”, „beat”, „terorist” sau chiar „LGBT”. Un calificativ care vrea să sune ca o insultă din partea lui, deoarece a afirmat că homosexualii sunt „perverși”.

„Având în vedere criza, având în vedere statutul său, izolarea sa și diviziunile care devin din ce în ce mai frecvente în cadrul aparatului de stat, Erdogan pare să se confrunte cu o ecuație fără soluție, De aceea atacă atât de agresiv, încearcând să sperie”, susține Mehmet Altan, profesor de economie la Universitatea din istanbul.

Dar în această ecuație politică rămâne o necunoscută. În cazul unei înfrângeri, va fi de acord președintele în exercițiu să părăsească puterea?

“Națiunea mea nu va ceda puterea cuiva care a fost ales președinte cu ajutorul PKK”, a promis el luni în cadrul unui miting la Ankara.