După ce Nicolae Ciucă și-a dat demisia au început procedurile pentru rocada guvernamentală. Acum, liderii PNL se luptă pentru pentru posturile de ministru din noul Guvern ce va fi condus de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Cine sunt ministrii din noul Guvern?

Iată cum ar trebui să arate noul Guvern, potrivit unor surse politice.

Secretarul General al Guvernului: Mircea Abrudean, actualul șef al Cancelariei premierului, sau europarlamentarul Gheorghe Falcă (europarlamentar)

Ministerul Dezvoltării: Gheorghe Falcă, Florin Roman, Robert Sighiartău sau Raluca Turcan

Ministerul Finanțelor: Sebastian Burduja, actual ministru al Cercetării, sau parlamentarul Alexandru Nazare.

Ministerul de Interne: Lucian Bode, dacă va fi acceptat de Klaus Iohannis. În cazul unui aviz negativ de la Cotroceni, postul ar putea fi luat de Nicoleta Pauliuc sau Cătălin Predoiu.

Ministerul Energiei: Virgil Popescu sau europarlamentarul Cristian Bușoi

Ministerul Mediului: Cristian Bușoi, Mircea Fechet sau Gheorghe Falcă

Ministerul Culturii: Alexandru Muraru, Raluca Turcan sau un reprezentant al societății civile

Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu are mari șanse să rămână în funcție, dar această decizie o va lua Klaus Iohannis.

Ministerul Justiției: Cătălin Predoiu are mari șanse să rămână în funcție. De asemenea, numele Alinei Gorghiu este vehiculat de unii lideri PNL

Ministerul Cercetării se va muta la PSD, la schimb cu Ministerul Culturii.

De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene se mută la PSD, iar favorit este europarlamentarul Dragoș Benea.

Când va fi învestit Marcel Ciolacu?

Marcel Ciolacu a făcut un anunț important cu privire la componența viitorului Guvern. Liderul PSD a menționat că au avut loc consultări și vor avea loc discuții în continuare.

„Lăsați-ne la nivel politic să ne facem treaba. Domnul premier s-a dus să-și ducă mandatul la președinte, el ne va chema la consultări, apoi va face desemnarea.

Dacă eu voi fi persoana desemnată o să am o întâlnire cu domnul Kelemen Hunor și cu Nicolae Ciucă și o să vă anunț (referitor la rămânerea UDMR în coaliție). Îmi doresc ca UDMR să rămână la guvernare”, a comentat Marcel Ciolacu.

Referitor la respectarea protocolului de către președintele Klaus Iohannis, acesta a spus: „România este într-o democrație consolidată. Sperăm ca până joi să fie dat votul de învestitură”.