Potrivit unor surse din cadrul Coaliției, demisia lui Nicolae Ciucă din funcția de premier, prevăzută în Protocolul politic semnat în noiembrie 2021 cu PSD și UDMR, este programată pentru luni, 12 iunie.

Inițial, premierul își anunțase intenția de a demisiona pe 26 mai. El a revenit însă asupra acestei decizii din cauza grevei profesorilor, aflată în desfășurare, și a refuzului lui Marcel Ciolacu de a prelua mandatul până la încheierea negocierilor cu sindicatele. Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis și-a dat acordul pentru demisie, inițiind astfel rotația prim-miniștrilor.

Marcel Ciolacu ar putea deveni prim-ministrul României între 13 și 15 iunie

În cadrul discuțiilor care au avut loc duminică la Vila Lac, liderii PSD au trecut în revistă o propunere de calendar, sugerând că Marcel Ciolacu ar urma să preia puterea între 13 și 15 iunie.

Potrivit planului, consultările cu diverse partide ar putea fi eventual desfășurate marți la Palatul Cotroceni, urmate de audieri ministeriale pe 14 iunie. Joi, 15 iunie, cabinetul Ciolacu ar putea cere votul de învestitură în Parlament. Chiar în acea zi, membrii cabinetului ar urma să depună jurământul la Palatul Cotroceni, în prezența lui Klaus Iohannis.

Nicolae Ciucă nu i-ar fi informat pe liberali cu privire la intenția sa de a demisiona

Nicolae Ciucă, care este nu doar premier, ci și președinte al PNL, nu le-a comunicat luni colegilor săi de partid decizia de a demisiona. Nici prim-vicepreședinții, vicepreședinții și șefii de organizații din partid nu au primit vreun mesaj în acest sens.

Deocamdată, singura ședință oficială programată este cea a Biroului Politic Național, care este programată să aibă loc marți, 13 iunie.

„Toți știm doar pe surse că președintele nostru demisionează luni din funcția de premier. Pe noi nu ne-a informat oficial”, spune un lider liberal care a preferat să rămână sub protecția anonimatului.

Potrivit altor lideri, motivul tăcerii este atribuit negocierilor în curs cu sindicatele din educație, care nu au fost încă finalizate. Profesorii sunt așteptați să dea răspunsul final la ultima ofertă a guvernului luni dimineață.

„Premierul nu poate anunța înainte de a încheia negocierile că demisionează. Se înțelege cu sindicatele luni dimineața, dă ultima Ordonanță de Urgență, rezolvă problema, greva se încheie, și, la finalul ședinței de Guvern, poate anunța că a decis să-și depună mandatul. De acolo se declanșează procedura constituțională”, a subliniat un lider PSD pentru Libertatea.

Klaus Iohannis ar fi decis viitorul liderului liberal

Potrivit mai multor surse din cadrul partidului, președintele Klaus Iohannis a avut un rol și în stabilirea viitorului lui Nicolae Ciucă. Se anticipează că premierul va prelua funcția de președinte al Senatului, în timp ce Alina Gorghiu ar urma să fie numită într-o funcție guvernamentală.

În timpul unei discuții ocazionale care a avut loc în luna mai între liderii PNL și Klaus Iohannis, președintele și-a exprimat preferința pentru fețe noi în noul guvern și a subliniat dorința de a exclude liderii din prima linie.

Nicolae Ciucă, Lucian Bode și toți cei patru prim-vicepreședinți au primit responsabilitatea de a „revitaliza PNL” în perspectiva anului electoral 2024.

Viitorul guvern ar putea avea în componență nume noi

Ministerul Digitizării nu va mai fi sub controlul PNL și există posibilitatea ca Sebastian Burduja sau Cosmin Marinescu să preia funcții în cadrul Ministerului de Finanțe.

Conform protocolului care a fost semnat, Ministerul Justiției era destinat inițial PSD. Însă, potrivit unor surse din cadrul Coaliției, social-democrații vor renunța la Ministerul Justiției. Alina Gorghiu ar putea fi numită în această funcție. În plus, este posibil ca Marian Neacșu, actualul secretar general al Guvernului, să primească un post de vicepremier.

Mai multe persoane noi au apărut ca potențiali candidați pentru funcții în noul guvern. Mircea Abrudean, un apropiat al lui Emil Boc, Gheorghe Falcă, un europarlamentar care vizează funcții la Transporturi sau Dezvoltare, și Nicoleta Pauliuc, președinta organizației de femei care se bucură de o susținere puternică din partea lui Nicolae Ciucă și Lucian Bode, se numără printre numele importante.

Nicoleta Pauliuc, care în prezent este senator și prezidează Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță, este luată în calcul pentru funcția de ministru de Interne.

Potrivit unor surse din cadrul partidului condus de Nicolae Ciucă, o altă potențială completare a noului guvern este Alexandru Muraru, care în prezent ocupă funcția de președinte al PNL Iași. Aceste surse sugerează că alinierea lui Muraru cu Klaus Iohannis îl face pe acesta un candidat probabil pentru un rol în guvern.

Marcel Ciolacu își va da și el demisia în această săptămână

Biroul Politic Național al PNL urmează să se reunească marți pentru a analiza și aviza mai multe subiecte, precum nominalizarea premierului propus de PSD la consultările de la Cotroceni, programul de guvernare, protocolul de colaborare revizuit în cadrul Coaliției și lista de miniștri.

De asemenea, PSD a stabilit pentru marți o reuniune comparabilă a organelor sale de conducere.

„Planul este ca până joi să avem guvernul învestit în Parlament. Marcel Ciolacu își va da și el demisia în această săptămână din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Conform înțelegerii, funcția rămâne la PSD”, mai spun sursele social-democrate.

Ce se va întâmpla cu UDMR?

Există îndoieli că aderarea completă la protocolul semnat în noiembrie 2021, la formarea guvernului Ciucă, va fi menținută. Acordul prevedea ca schimbarea premierilor să nu afecteze ministerele UDMR.

În prezent, Uniunea deține portofoliile Ministerului Dezvoltării, Ministerului Mediului și Ministerului Sportului. Cu toate acestea, ca răspuns la planul lui Marcel Ciolacu de a reduce numărul de ministere de la 20 la 18, liderii UDMR au consimțit la comasarea Ministerului Sportului cu Ministerul Familiei.

„Nu acceptăm MIPE (n.r. – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) și Energia, ci Dezvoltarea și ceva similar”, a fost răspunsul președintelui UDMR la oferta lui Marcel Ciolacu.

În cadrul adunării organizate la Vila Lac, liderii PSD au avansat propunerea ca UDMR să renunțe la ministerele Dezvoltării și Mediului și să preia în schimb responsabilitatea Ministerului Fondurilor Europene și al Energiei.

În timp ce PNL a insistat până acum să mențină protocolul de guvernare, social-democrații sunt hotărâți să păstreze Ministerul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu.

În cazul în care UDMR nu va accepta oferta prezentată de PSD, există posibilitatea ca UDMR să nu fie inclusă în viitorul guvern. Cu toate acestea, atât social-democrații, cât și liberalii și-au exprimat public dorința de a avea Uniunea implicată la Palatul Victoria, citând-o ca pe un factor de stabilizare.