Soția cancelarului german a demisionat

Ministrul Educaţiei din landul german Brandenburg, Britta Ernst, demisionează, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a guvernului landului, transmite DPA. Premierul landului, Dietmar Woidke, care, la fel ca Ernst, face parte din Partidul Social-Democrat (SPD, de centru-stânga), a acceptat demisia.

Ernst este politician de carieră şi soţia cancelarului german Olaf Scholz. În ultimii ani, ea a fost criticată în repetate rânduri de asociaţiile educaţionale şi de opoziţie, şi chiar din interiorul guvernului de coaliţie al landului.

Ea a fost ministru al Educaţiei în Brandenburg din 2017. Va fi succedată de secretarul de stat pentru educaţie Steffen Freiberg.

Woidke a lăudat activitatea de până acum a lui Ernst. ”Ea şi-a îndeplinit funcţia în vremuri dificile – mă refer aici la pandemia de coronavirus – cu clarviziune şi mână sigură”, a spus Woidke. ”Sunt sigur că, în retrospectivă, mandatul ei va fi asociat cu repere importante, cum ar fi îmbunătăţirea continuă a ratei de personal din grădiniţe”.

Liderul grupului parlamentar al CDU (Uniunea Creştin-Democrată, conservatoare) din Brandenburg, Jan Redmann, i-a luat și el apărarea, spunând că a avut sarcina de a curăţa ”dezastrul politicilor eşuate din ultimii 30 de ani”.

Val de critici pentru fostul ministru

Recent, criticile nu au venit doar din partea şcolilor şi a părinţilor, ci şi din partea SPD şi a Verzilor din parlamentul landului. Acestea se refereau la planurile de realocare a 200 de posturi didactice în favoarea specialiştilor administrativi şi a asistenţilor sociali şcolari, soluţie gândită ca o piatră de temelie pentru a răspunde la lipsa de cadre didactice, care este o problemă în întreaga Germanie.

Liderul Partidului Verde, Petra Budke, consideră că Ministerul Educației se confruntă cu obstacole majore. Ea a declarat că așteaptă cu nerăbdare propunerile succesorului său privind soluțiile din politica educațională.

Succesorul ei va fi secretarul de stat Steffen Freiberg (tot de la SPD), care va depune oficial jurământul pe 10 mai, a precizat Woidke. În prezentarea sa, Freiberg s-a referit la situația dificilă din sectorul educației, precizând că în timpul pandemiei, lucrurile au rămas neterminate. El și-a exprimat încrederea că se vor face progrese în lunile următoare.