Fără reduceri de cheltuieli la Educație?

Ministerul Educaţiei nu poate face reduceri bugetare, a declarat, miercuri, ministrul Ligia Deca. Declarația vine în contextul în care premierul Nicolae Ciucă a cerut miniştrilor ca până miercuri, 12 aprilie, să îi prezinte propuneri de scădere a cheltuielilor.

„Având în vedere nevoia crescută de investiţie în Educaţie şi având în vedere iminenţa adoptării pachetului de legi ale Educaţiei, nu am considerat că putem avea reduceri. Din contră, ne aşteptăm să avem nevoie din ce în ce mai mult de cadre didactice, consilieri şcolari, alţi specialişti şi am menţionat acest lucru.

Din păcate, Ministerul Educaţiei nu poate face reduceri bugetare. Mai mult, cred că dacă vrem să avem un viitor sustenabil nu putem tăia de la Educaţie”, a afirmat Deca, la finalul unei dezbateri care a avut loc la Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Potrivit ministrului, sistemul de Educaţie are nevoie de investiţii suplimentare. „Şi am şi menţionat acest lucru. La rectificare vom veni cu propuneri concrete”, a adăugat Ligia Deca.

Premierul ceruse tăieri la toate ministerele

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a declarat că discuţiile în Guvern privind planurile ministerelor de reducere a cheltuielilor bugetare vor avea loc după ce vor centralizate toate propunerile. Acesta precizat că în şedinţa de miercuri aceste planuri nu au fost pe masă, ceea ce înseamnă că procesul de colectare şi de evaluare este încă în derulare.

„Este un demers de cumpătare pe care Guvernul l-a gestionat şi anul trecut. Un an complicat, dar care a permis şi ca urmare a acestor măsuri luate din timp, încă din primăvară, frânarea cheltuielilor publice şi încurajarea investiţiilor.

Vă reamintesc că au fost 90 de miliarde de lei investiţiile alocate de Guvern din bugetul naţional anul trecut; anul acesta sunt peste 110 miliarde de lei. Deci, în continuare, sunt investiţiile cele care vor dinamiza motorul economic, dar, în acelaşi timp, frânând cheltuielile statului, instituţiilor publice, în zone care să nu afecteze nici funcţionarea lor, dar nici implementarea acestor proiecte de investiţii.

Vor fi tăieri pe care fiecare minister le va prezenta. Acestea urmează să fie centralizate la nivelul Guvernului şi vi le vom prezenta în momentul în care ele vor fi agregate ca atare şi vă asigurăm că, după modelul anului trecut, şi anul acesta aceste cheltuieli vor fi reduse. E o măsură firească”, a explicat Cărbunaru, la Palatul Victoria.