Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (APPR) i-a transmis, joi, o solicitare ministrului Agriculturii, Petre Daea, prin care îi cere demisia din funcție. Agricultorii susțin că sunt afectați de modul în care se face tranzitul și importul de cereale din Ucraina.

Agricultorii sunt afectați de problema cerealelor din Ucraina

„În numele membrilor Forumului APPR am semnat, ieri 11 aprilie 2023, un protocol de colaborare, pe acest subiect de extremă urgență, cu colegii noștri FERMIERI din statele afectate direct de modul în care se fac tranzitul și importurile de cereale din Ucraina : POLONIA, ROMÂNIA, BULGARIA, CEHIA și SLOVACIA.

Astăzi, 12 aprilie 2023 reprezentanții noștri au participat la o ședință de lucru la Bruxelles cu dl. Oleksii PINCHUK, Directorul General Direcția Relații Internaționale și Integrare Europeană – MINISTERUL AGRICULTURII DIN UCRAINA, cu alți înalți funcționari ucraineni dar și cu reprezentanții fermierilor din această țară.

Am aflat cu uimire că o solicitare pentru o întâlnire din partea autorităților ucrainene, cu intenția de a se găsi soluții similare celor din Polonia, a fost adresată autorităților române încă din data de 17 martie a.c. (atașată acestei notificări) dar reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România nu au găsit de cuviință să răspundă cu celeritate acestei invitații și să stabilească o întâlnire în interesul fermierilor noștri.”, a transmis Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România.

Agricultorii îi cer demisia lui Petre Daea

Reprezentanții APPR îi cer ministrului Agriculturii Petre Daea să răspundă urgent la solicitările depuse, în caz contrar să își prezinte demisia.

„Considerăm că am depus toate eforturile pentru a aduce în fața dumneavoastră elementele necesare unor negocieri cu autoritățile europene dar în acest context constatăm cu dezamăgire profundă că am fost lipsiți de respect prin faptul că nu ați răspuns cererii părții ucrainene și că nu s-a acționat cu celeritate în interesul sectorului agricol și agroalimentar din România.

Vă solicităm pe această cale să răspundeți URGENT autorităților ucrainene care s-au văzut nevoite să facă apel la noi pentru a intra în dialog cu reprezentanții autorităților naționale din România și să faceți publică evoluția discuțiilor.

În cazul în care acest subiect nu este de interes pentru dumneavoastră vă solicităm în numele membrilor noștri demisia.

Membrii noștri și fermierii din România au nevoie de un ministru care să le reprezinte interesele și să acționeze rapid, în funcție de evoluțiile și reacțiile la nivel regional, ceea ce nu vedem astăzi în plan local privind gestionarea acestei situații de criză.”, a mai transmis APPR.