Așadar, Nicolae Ciucă ar urma să își dea demisia după şedinţa Executivului, în care va fi aprobată ordonanţa privind majorările pentru profesori, conform informațiilor publicate de Antena3.

În acest context, liderii PSD din ţară s-au adunat deja la Vila Lac, pentru a discuta strategia cu privire la rotativa guvernamentală.

Liderii PSD îi vor da mandat lui Marcel Ciolacu pentru negocieri

Potrivit sursei menționate, în momentul de față sunt mai multe scenarii fie UDMR să primească Ministerul Investiţiilor, fie să iasă de la guvernare, însă să fie semnat un acord politic, iar UDMR să susţină în Parlament guvernul condus de Marcel Ciolacu, iar un alt scenariu este ca UDMR să rămână la guvernare, dar să cedeze Ministerul Dezvoltării.

De asemenea, UDMR a avut o şedinţă în care a stabilit că dacă i se va cere să renunţe la Ministerul Dezvoltării, atunci se va considera scos de la guvernare.

Social-democrații stabilesc strategia pentru săptămâna viitoare

La Vila Lac, Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu social-democraţii din ţară pentru a stabili strategia pentru săptămâna viitoare, atunci când Nicolae Ciucă îşi va depune mandatul, se declanşează procedura pentru învestirea lui Marcel Ciolacu.

Totodată, social-democrații discută și despre ministerele din Guvernul Ciolacu și despre păstrarea protocolului coaliţiei, aşa cum a fost stabilit iniţial, fie o modificare a protocololui şi reîmpărţirea ministerelor.

În cazul în care protocolul va fi renegociat, Guvernul Ciolacu va avea două ministere mai puţin. De asemenea, Ministerul Culturii va trece de la PSD la PNL, iar liberalii vor ceda Ministerul Digitalizării.

Amintim că Ministerul Transporturilor reprezintă o altă miză mare, iar PSD îl vor în continuare pe Sorin Grindeanu. Simultan, Ministerul Finanţelor ar urma să treacă la PNL.

Liberalii vor preda postul de premier oricând va vrea PSD să preia

Vicepreşedintele Partidului Național Liberal (PNL), Virgil Guran, a anunțat, vineri, că liberalii şi-au propus să predea postul de premier al României oricând vor vrea social-democrații să îl preia.

Rotativa guvernamentală trebuie realizată, însă, momentan, social-democrații aşteaptă ca premierul României, Nicolae Ciucă (PNL), să rezolve crizele actuale.

Din punctul său de vedere, ar fi trebuit respectat protocolul stabilit, dar Nicolae Ciucă a anunțat recent că nu își va depune mandatul până când nu va opri greva profesorilor.

„Trebuie s-o facem (n.r. rotativa guvernamentală) pentru că există un protocol, pe care noi am vrut să-l respectăm, liberalii, aţi văzut că s-a pus la dispoziţie premierul.

E o părere a mea, nu este neapărat a partidului, cred eu că colegii noştri de coaliţie de la PSD au zis ”Lasă să rezolve aceste crize premierul liberal şi o să venim noi după ce este linişte.”