Joi seară, pe data de 21 septembrie, senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunțat că a depus un proiect de lege menit să eficientizeze combaterea consumului de droguri. Documentul prevede pedepse mai aspre, dar și circumstanţe agravante pentru cei care folosesc minori.

”Am depus, astăzi, aşa cum am promis public, un proiect legislativ menit să prevină şi să combată combată cu mai mare fermitate şi eficienţă traficul de droguri, care a luat o aşa amploare în ultimul timp încât am ajuns să asistăm la din ce în ce mai multe drame în societatea noastră, inclusiv la tragedii pe şosele ţării”, a anunțat politicianul pe Facebook.

Sunt vizate mai multe legi care operează în domeniul combaterii traficului de droguri, precizează Robert Cazanciuc.

Pedepse mai aspre pentru consumul de droguri

În primul rând, „dreptul de a mai conduce vehicule va fi interzis pe o perioadă de până la 10 ani în cazul depistării șoferilor sub influența drogurilor sau alcoolului. În plus, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată.”

De asemenea, specifică senatorul, se vor majora pedepsele privind și finanțarea faptelor ce au legătură cu traficul și consumul de substanțe psihoactive. Iar produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate.

Folosirea minorilor în derularea de operațiuni cu substanțe psihoactive va fi o circumstanță agravantă în săvârșirea infracțiunilor privind traficul de doguri, a mai precizat Robert Cazanciuc.

Nu în ultimul rând, va fi redusă la maxim durata în care consumatorii vor intra în programe de consiliere pentru a evita tragedia de la 2 Mai, al cărei autor a refuzat, la 17 ani, să urmeze asistența de specialitate.

Fentanil și Oxicodonă vândute la liber

Accidentul de la 2 Mai, când un șofer drogat a omorât doi tineri și a accidentat grav alți doi, a readus în prim-plan lupta antidrog.

Procurorii DIICOT şi poliţişti de la BCCO Bucureşti au efectuat joi trei percheziţii domiciliare în Capitală. Acțiunea a avut loc într-o cauză cu trafic de droguri de mare risc cu comprimate de Fentanil şi Oxicodonă. Acestea sunt cele mai periculoase droguri existente în prezent pe piaţă.

Conform DIICOT, în cadrul acţiunii „Himera”, s-a reţinut faptul că în perioada 2022 – 2023 un angajat din farma a comercializat în mod repetat droguri de mare risc. El a vândut peste 10.000 de comprimate ce conţin ca substanţă activă Fentanil.

Și aproximativ 700 de comprimate de Oxicodonă. Angajatul a mai comercializat și 1.200 de fiole de morfină, 380 de plasturi ce conţin ca substanţă activă Fentanil şi comprimate de codeină.