Update 5:

Premierul Ludovic Orban a reacționat la rândul său, duminică seara, în legătură cu mitingul din Piaţa Victoriei. Acesta a afirmat că mitingul „a fost pregătit” şi a arătat că nu a înţeles motivul protestului.

„Din păcate, ne confruntăm cu o campanie foarte ciudată. (…) Există un adevărat bombardament de informaţii false, negaţioniştii, cei care neagă existenţa virusului, cei care sunt promotorii teoriei conspiraţiei, o mulţime de lansatoare de astfel de mesaje pur şi simplu transmit foarte intens şi foarte bine gândit acest set de mesaje care instigă lumea să nu respecte nişte reguli care sunt respectate în mod firesc. (…) Multe tipuri de lansatoare. (…) Mitingul din Piaţa Victoriei credeţi că s-a născut din senin? A fost pregătit. Sunt nişte pagini, site-uri, pe care s-a făcut mobilizarea la miting. Eu, sincer, nici nu înţeleg de ce au protestat… că nu vor să poarte mască – purtatul măştii este principala formă de apărare împotriva virusului – că nu sunt de acord cu legea (carantinării şi izolării n.r.)”, a spus Orban, la B1 Tv.

El a arătat că astfel de mesaje se transmit şi în alte societăţi europene. Premierul a făcut apel la români să nu ia în considerare astfel de mesaje.

„Nu vrem să mai introducem nicio restricţie”, a mai spus Orban.

Orban a subliniat că noul coronavirus este un virus periculos şi că se testează atât cât este necesar.

„Este o situaţie care ne îngrijorează şi, analizând creşterea numărului de cazuri, am dispus o serie de măsuri. Soluţia cea mai simplă e să-i convingem pe români să respecte regulile, să-i convingem pe toţi actorii instituţionali, indiferent că sunt din zona publică sau din zona privată, care au responsabilităţi în aplicarea legislaţiei, în implementarea regulilor să respecte aceste reguli – purtatul măştii, păstrarea distanţei fizice de protecţie sanitară de 1,5-2 m, (…) păstrarea regulilor sanitare, spălatul pe mâini, evitarea atingerii suprafeţelor care sunt atinse de mai multe persoane”, a spus premierul.

El a arătat că autorităţile de control nu pot să controleze tot ce se întâmplă, însă a subliniat că există o mobilizare fără precedent a acestora.

De asemenea, premierul a indicat că alte ţări nu au avut o relaxare etapizată a măsurilor în contextul noului coronavirus, transmite Agerpres.

Update 4:

Reacții vin și din partea Jandarmeriei, care a emis un comunicat în privința protestelor din Piața Victoriei. În acesta, Jandarmeria anunță că a dat 13 amenzi pentru nerespectarea restricțiilor impuse de Guvern în privința epidemiei de coronavirus, în valoare totală de 16.500 de lei.

„În legătură cu manifestația publică din Piața Victoriei, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări: În conformitate cu prevederile legale în vigoare, pe timpul stării de alertă, organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații sau orice alte întruniri sunt interzise. Echipele de dialog ale Jandarmeriei Capitalei au discutat cu persoanele prezente pentru a le aduce la cunoștință prevederile legale și măsurile care vor fi luate în cazul nerespectării acestor prevederi.

Până în prezent, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 16.500 de lei pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de Covid-19. În continuare sunt desfășurate activități specifice de identificare și sancționare și a altor persoane care încalcă prevederile legii. Scopul nostru nu este acela de a sancționa, ci acela de a limita răspândirea virusului. Pentru sănătatea dumneavoastră și protecția celorlalți cetățeni, vă recomandăm să nu participați la astfel de evenimente. Sănătatea și siguranța dumneavoastră sunt prioritatea noastră!”, se arată în comunicatul transmis de Jandarmerie.

Update 3:

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a venit cu primele reacții la protestele din Piața Victoriei după ce a văzut imaginile de acolo. Invitat la Antena 3, acesta a avut o reacție surprinzătoare.

„Îi așteptăm la spital. Afirmația este cinică, dar asta e realitatea. Dacă nu respecți normele de protecție și te duci la miting ajungi să te îmbolnăvești. (…) O parte din ei sunt convins că nu or să scape pentru că într-un grup din acesta există un procent care are virusul şi care nu se ştie. Şi vor transmite, dacă sunt fără măşti, dacă sunt fără protecţie, vor transmite la alţii. Ştiu că ei nu cred şi nu vor să creadă, dar când apare boala nu mai ai decât să spui că medicul ţi-a făcut diagnosticul greşit. Asta o să auzim, că medicul mi-a pus diagnosticul greşit. Nu. Dacă te duci în astfel de mitinguri, fără măşti şi uitaţi-vă cât de aproape sunt unii faţă de ceilalţi. Nu există câteva persoane să nu se infecteze. Avem şi unii care au plecat de la spitale şi de la izolare””, a spus Arafat.

Update 2:

Protestul a strâns peste 1.000 de oameni în Piața Victoriei din Capitală. Aceștia protestează împotriva legii carantinei și izolării persoanelor infectate cu noul coronavirus, care urmează să fie dezbătută luni în Senat. Printre românii prezenți s-a numărat și actorul Mugur Mihăescu, care le-a transmis un mesaj tuturor celor de acolo.

Acesta este extrem de revoltat în privința deciziilor care ar putea fi luate de Guvern în ceea ce privește restricțiile.

„Nu mi-a fost frică atunci, nu mi-e frică acum! Să apărăm cu toții România. Să nu ne mai învrăjbim, să nu ne dăm capete în gură unul altuia! Libertatea e ceva cu care ne naștem. Fiți civilizați, fiți decenți. Cel mai greu e să facem revoluția aici. Stilul acesta de revoluție l-aș dori de la societatea asta. (…) Cine spunea că n-am curajul să ies în piață și că mă ascund în fața unui calculator. N-am făcut-o în ’89 și nu o fac nici acum”, a spus acesta în fața celor prezenți la protest.

Update:

Aproximativ 200 de persoane, de toate vârstele, s-au adunat duminică seara în Piața Victoriei, în fața Muzeului Antipa din Capitală, pentru a protesta față de proiectul privind carantina și izolarea în timpul pandemiei de coronavirus, transmite G4media.ro.

Conform sursei citate, cei mai mulți dintre cei prezenți nu poartă măști și nu păstrează distanța fizică, au venit icoane și au recitat rugăciuni.

Inițiatoarea evenimentului ar fi Iosefina Pascal, o tânără promovată intens de Antena 3 și Sputnik. Aceasta a scris pe Facebook: „Toți oamenii care susțin Legea Dictaturii Sanitare, în forma abominabilă condeiată de Guwerner, sunt complici la distrugerea democrației şi libertăților cetățenești din România.”

Imagini și video de la eveniment puteți vedea aici.

Știrea inițială:

„Legea carantinei urmează să fie dezbătută în Senat luni. Aceasta este cea mai gravă lege din istoria României, fără precedent în Uniunea Europeană și nu are voie să existe în niciun stat democratic! Textul de lege încalcă flagrant Constituția și toate drepturile firești ale cetățenilor pe termen nelimitat.

Într-o țară în care un Guvern și un Parlament populat de agramați, alcoolici și infractori accelerează in curba către o distopie Orwelliană, cetățenii au datoria să-și apere drepturile și libertățile câștigate în 1989.

Avocatul Gheorghe Piperea, Ong-ul OCHR, Avocatul Dan Chitic, Dr. Razvan Constantinescu, inginerul Pompiliu Diplan, regizorul și publicistul Iulian Capsali, Cezar Ionascu, jurnalista independentă Iosefina Pascal și-au anunțat prezența duminică, pe 12 iulie, de la 6 PM, la Guvernul României. Lista este deschisă și continuă să se updateze cu cei care-și anunță participarea.

Mai jos sunt menționate cele mai importante extrase din legea carantinei care atacă fără precedent drepturile cetățenești ale oricărei persoane suspectate de a fi infectată cu orice agent patogen, fie el COVID sau orice alt microorganism.

1. Orice epidemie se poate institui, oricând, de către OMS sau Guvern, fără a se lua în calcul date și statistici medicale ci speculații similare cu cele prin care s-a instituit starea de urgență în România la recomandarea OMS-ului, fără a se fi întrunit condițiile de declarare a unei epidemii.

2. Prin aceasă abominație legislativă, părinții pot fi scoși din schemă de către stat!

Legea permite separarea forțată a membrilor familiei în cazul unei epidemii cu orice microorganism considerat patogen, nu doar COVID-19 prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată. Membrii familei pot fi separați: copii de părinți, bătrânii vulnerabili de copiii lor, persoane cu handicap de aparținători și plasate în grija statului o săptămâna, două, sau câte consideră statul că sunt necesare. De asemenea, cei carantinați, riscă să fie îndopați cu medicamente care pot avea reacții adverse severe chiar dacă sunt sănătoși și nu prezintă simptome de boală. Mulți nu vor ști cum să refuze tratamente nocive care le pot debilita organismul pentru totdeauna.

3. Statul îți confiscă lucrurile pe termen incert. Bunurile suspecte de a fi contaminate, sunt carantinate până la decontaminare sau distrugere, după caz, conform prevederilor legale in vigoare. Decizia de carantinare este un act administrativ și va fi comunicată persoanei al cărui bun se carantinează. Procedura de aplicare a măsurii de carantinare a bunurilor se stabilește prin ordin al Ministrului Sănătății.

Doar societatea civilă mai poate opri această oroare legislativă pe care o șleahtă de penali vor să o aplice în România transformându-ne în cobai umani la cheremul OMS-ului, a unui Guvern și a unui Parlament care mustesc de corupție și infractori. Fără masă critică în stradă, nu va exista nicio presiune suficient de puternică astfel încât să oprim acest coșmar legislativ care ar putea arunca românii într-un Auschwitz modern.

Nu este vorba de Teoria Conspirației, de Bill Gates, de Illuminati sau de masoni! Este vorba despre drepturile noastre și ale copiilor noștri amenințate de o mână de pușcăriabili!”, se arată în comunicatul Frontului Civic Unit.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea.