Laura Codruta Kovesi a intrat pe fir! Parchetul European a deschis 300 de investigații privind fraude cu fonduri europene

Parchetul European informează că de la întâi iunie până în prezent au fost deschise 300 de investigații ce vizează posibile cazuri de fraudă cu fonduri europene. O parte din investigații a fost atribuită instituției europene de către autoritățile naționale când Parchetul și-a început activitatea. Instituția mai spune că cele mai multe cazuri investigate sunt noi, unele dintre ele fiind pe baza unor informații primite din partea publicului, scrie jurnal.md.

Parchetul European a dat de exemplu o investigație din Cehia în care sunt suspectate de fraudă trei persoane și trei companii. În cadrul acestei investigații persoanele în cauza au depus mai multe facturi false în cadrul unor presupuse proiecte științifice ce urmau să fie subvenționate de către Uniunea Europeană.

Rețea complexă de companii offshore

Presa internațională notează că principalul suspect este acuzat că a înființat o rețea complexă de companii offshore pe care a folosit-o pentru a crea oferte fictive. Mai mult decât atât, aceste companii au fost folosite și pentru a atrage milioane de euro în subvenții acordate de Uniunea Europeană încă din 2011 până în prezent.

Autoritățile naționale din statele membre ale Uniunii Europene au pus sechestru pe 10 milioane de euro în cele 300 de dosare aflate în derulare. Este de menționat că până acum, niciunul dintre dosarele menționate nu au vizat programul e împrumut Next Generation EU, în valoare de 800 de miliarde de euro.

“Este încă prea devreme, banii tocmai au început să curgă și contractele trebuie încă atribuite”, a spus Tine Hollevoet, purtătorul de cuvânt al EPPO, care a mai precizat că instituția are în continuare un deficit de 120 de angajați.

Amintim că Parchetul european este un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii.

Sursa foto: Parchetul European