Ce se întâmplă cu certificatul verde? PSD se opune măsurii. Este răsturnare totală de situație

Medicul Adrian Wiener este de părere că România ar trebui să introducă certificatul verde COVID, deoarece această măsură este una care ar crește rata de vaccinare și care ar scădea riscurile de la locul de muncă.

De asemenea, deputatul USR mai spune că măsura este într-adevăr una impopualră și că a născut deja foarte multe dezbateri, însă ”este o măsură corectă” cu toate că va provoca mai multe proteste. Adrian Weiner a mai spus că orice măsură s-ar lua, aceasta trebuie să fie ”luată în baza implicațiilor în ceea ce privește sănătatea publică”.

Mai mult decât atât, acesta spune că Partidul Social Democrat (PSD) amână să ia o decizie în acest sens pentru a ”găsi formule de a o îndulci, de a crește praguri”.

”Reținerea este una politică, mersul mai departe ar fi în interesul sănătății publice, pentru că evident, ar crește rata de vaccinare, evident, ar scădea riscurile de la locurile de muncă din România și cu siguranță ar scădea numărul de îmbolnăviri. Eu sper ca acum, având responsabilitatea guvernării și fiind responsabili de aceste decizii, să se decidă cât mai repede.

E adevărat, este o măsură impopulară, este o măsură care a născut foarte multe zbateri, am primit cu toții sute de mesaje, chiar mesaje de amenințare. Este o măsură care cu siguranță va genera proteste, dar cred că este o măsură corectă până la urmă, pentru că prin ceea ce a trecut acest popor, prin această catastrofă sanitară, cred că suntem datori cu toții reprezentând interesul public, să încercăm să o limităm.

Ideal ar fi ca decizia, chiar politică fiind, să fie luată în baza implicațiilor în ceea ce privește sănătatea publică. Evident, este o reținere din partea PSD-ului, mai ales din partea PSD-ului, în a lua măsuri impopulare și este practic amânată această decizie, încearcă să fie pregătită comunicațional, probabil vor găsi formule de a o îndulci, de a crește praguri sau știu eu, de a elimina anumite sectoare din economie unde să fie obligatoriu acest certificat verde”, spune Adrian Wiener, la RFI.

Liberalii vor urgentarea dezbaterilor privind legea certificatului verde

Noul purtător de cuvânt al PNL a declarat că liberalii doresc urgentarea dezbaterilor privind legea certificatului verde, lege de care este nevoie în situația actuală. Ionuț Stroe atrage atenția că nehotărârea unora întârzie acest proces și efectele negative se văd în fiecare zi.

„Noi de dorim urgentarea acestor dezbateri. De altfel, această oscilație sau nehotărâre a unora întârzie acest proces și efectele negative se văd zi de zi. Ne-am dori responsabilitate din partea parlamentarilor pentru a avea o legislație cât mai curând. (…) Avem nevoie de o lege a certificatului verde. Am înțeles că miercuri va fi ședința de guvern la care vor veni cu noi propuneri concrete în legătură cu măsuri pentru rezolvarea crizei sanitare”, a spus Ionuț Stroe.

Legea vaccinării obligatorii ar trebui votată

De asemenea, în opinia sa, este un moment oportun ca România să „scoată din sertare” Legea vaccinării obligatorii și să o dezbată.

„Simt nevoia de a face o separație dintre Legea vaccinării și legea certificatului verde. Legea certificatului verde a apărut în contextul crizei sanitare COVID, legea vaccinării e de mai mult timp. E un moment oportun ca legea să fie scoasă din sertare și să fie dezbătută. Nu depinde neapărat de voința PNL”, a declarat Ionuț Stroe.