Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că accesul la serviciile religioase trebuie să se poată face fără certificat verde, fiind vorba despre servicii esențiale, la fel ca accesul în magazinele alimentare.

„Libertatea religioasă reprezintă un element de bază. Nu putem spune că există acces doar la magazinele de strică necesitate. Noi credem că accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru”, a declarat Rafila, după discuțiile cu prezentanții cultelor religioase.

Ministrul Sănătății a mai precizat că scopul discuțiilor cu reprezentanții cultelor nu este doar de a le cere acestora să sprijine campania de vaccinare, ci acela de a promova responsabilitate personală în domeniul măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.

„Vaccinarea este o parte a soluției. Dacă vom avea alături de noi și cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci și cealaltă parte, legată de responsabilitatea individuală, cred că poate fi modificată în așa fel încât să limităm transmiterea”, a mai explicat Rafila.

Certificatul verde ar putea fi folosit și în biserici

Premierul Nicolae Ciucă spune că certificatul verde va fi votat în Parlament până la finele anului. Acesta spune și că documentul ar putea fi folosit și în biserici, deși reprezentanții cultelor au cerut acest lucru.

„În acest moment, a fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată să beneficieze de această libertate de a participa la slujbe, fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde.

Este, în momentul de față, așa cum am spus-o de fiecare dată și îl avem aici și pe domnul ministru Rafila, este un proiect care este în dezbatere, se discută cu fiecare dintre specialiști și sperăm ca într-un timp cât se poate de rezonabil să ajungem la o concluzie, să mergem în Parlament și până la sfârșitul anului sau… să putem să avem această lege a certificatului COVID, care încă o dată ea se va înscrie în parametrii reali a ceea ce înseamnă incidența bolii și, de asemenea, ceea ce înseamnă oamenii care au trecut prin boală, oamenii care beneficiază de teste.

Deci este o chestiune care urmează să fie dezbătută și finalizată cu cei care sunt îndrituiţi și au cunoștințele necesare pentru acest lucru.”, a declarat Nicolae Ciucă.