Surse politice au declarat pentru Antena 3 că președintele Klaus Iohannis va avea luni discuții cu liderii Partidului Național Liberal, în urma rezultatului scăzut.

Discuțiile vor avea loc înainte ca PNL să se consulte oficial cu restul partidelor. Dacă liberalii vor dori o coaliție va trebui să convingă toate partidele, înafară de PSD, să li se alăture.

Întâlnirea vine în contextul în care la primele exit-poll-uri de duminică seara PNL înregistrase 29 de procente iar luni partidul a scăzut în cotații cu 4 procente.

Ludovic Orban declara că PNL este câștigător

Duminică seara, după aflarea procentajului, premierul Ludovic Orban a susținut o declarație de presă în care spunea că PNL este câștigătorul acestor alegeri și că este încrezător în capacitatea liberalilor de a negocia o majoritate parlamentară cu alte formațiuni politice.

”Avand in vedere ca in cercetarile sociologilor nu sunt cuprinse voturile din diaspora, marja de eroare si toate evaluarile, PNL considera ca este castigatorul acestor alegeri. Le multumesc tuturor românilor care au decis sa-si exercite dreptul la vot”, spune Ludovic Orban.

Având în vedere că prezența la urne a fost extrem se scăzută față de prezența la urne din cadrul alegerilor parlamentare din 2016, Ludovic Orban a avut un mesaj și pentru românii care au decis să nu iasă la vot.

Premierul a subliniat că democrația unui stat este mai puternică cu cât numărul celor care își exercită dreptul la vot este mai mare.

”Cu cat numarul celor care si exercita aceasta putere este mai mare, cu atat democratia este mai puternica si mai reprezentativă”, a spus premierul.

Ludovic Orban le-a cerut românilor să iasă la vot în la viitoarele alegeri, chiar dacă de această dată nu au făcut-o.

”Chiar daca la aceste alegeri ati ales sa nu veniti la vot, va cer ca in viitor sa considerati aceste alegeri extrem de importante pentru destinul României”, spune Orban.

În finalul mesajului său, Ludovic Orban a precizat că fiecare român are puterea de a decide în ce direcție se poate îndrepta România și că va încerca să reprezinte o paletă cât mai largă de români.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin