Klaus Iohannis consideră neconstituționale modificările

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis la CCR, marți, o sesizare de neconstituționalitate asupra modificării și completării Legii nr. 73/1993 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ.

Actul normativ stabilește durata de 5 ani pentru mandatul președintelui Consiliului Legislativ și pentru președinții de secție. Mandatul poate fi reînnoit o singură dată.

Șeful statului apreciază că, prin procedura de adoptare și prin conținutul normativ, legea supusă controlului de constituționalitate contravine dispozițiilor art. 1 alin. (5), art. 61 alin. (2) din Constituție, cu referire la art. 75 alin. (1), (3), (4) și (5), prin raportare la art. 73 alin (3) lit. j), art. 79, precum și dispozițiilor art. 137 alin. (1) din Constituție, arată Administrația Prezidențială.

„Vă solicit să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 73/1993 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ este neconstituțională”, încheie șeful statului.

Președintele pleacă din România chiar de Ziua Națională

Altfel, Klaus Iohannis va pleca pentru a doua oară în acest an în Emiratele Arabe Unite. Se întâmplă chiar de Ziua Națională. Președintele va merge în Dubai, pentru a participa la conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice.

Discursul lui este programat să aibă loc în fața celor peste 70.000 de participanți în ziua de 2 decembrie. Totodată, organizatorii au stabilit o limită de 3 minute pentru discursul fiecărui vorbitor.

Astfel, va fi utilizat un dispozitiv pentru a marca timpul respectiv. Părțile sunt încurajate să se asigure că declarațiile lor naționale nu depășesc limita impusă.

Trebuie menționat și că mai mulți șefi de stat vor fi prezenți în Dubai pentru Summitul COP28. Intervenția președintelui român este programată după ora 9:20.

În același segment vor vorbi președintele Franței și prim-miniștrii Italiei, Germaniei, Olandei, Norvegiei, Japoniei, Suediei, Finlandei și nu numai.

Administrația Prezidențială încă nu a făcut public programul pentru deplasarea din Dubai. Totuși, au apărut informații care spun că președintele va avea un sejur de patru zile în Dubai, în intervalul 1-4 decembrie, conform Digi24.

Estimările meteo arată că vremea în Dubai va fi însorită de 1 decembrie. Minima temperaturilor va fi de 21 de grade noaptea. Maxima va fi de 28 de grade ziua.

În acest context, recepția de la Palatul Cotroceni de 1 Decembrie va avea loc cu câteva ore înainte față de programul obișnuit, notează sursa menționată. Astfel, de Ziua Națională, paharul de șampanie prezidențial va fi băut începând cu ora 14:00, imediat după parada militară de la Arcul de Triumf.