Klaus Iohannis va pleca pentru a doua oară în acest an în Emiratele Arabe Unite. Se întâmplă chiar de Ziua Națională. Președintele va merge în Dubai, pentru a participa la conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice.

Klaus Iohannis pleacă din România chiar de Ziua Națională

Discursul lui este programat să aibă loc în fața celor peste 70.000 de participanți în ziua de 2 decembrie. Totodată, organizatorii au stabilit o limită de 3 minute pentru discursul fiecărui vorbitor.

Astfel, va fi utilizat un dispozitiv pentru a marca timpul respectiv. Părțile sunt încurajate să se asigure că declarațiile lor naționale nu depășesc limita impusă.

Trebuie menționat și că mai mulți șefi de stat vor fi prezenți în Dubai pentru Summitul COP28. Intervenția președintelui român este programată după ora 9:20.

În același segment vor vorbi președintele Franței și prim-miniștrii Italiei, Germaniei, Olandei, Norvegiei, Japoniei, Suediei, Finlandei și nu numai.

Administrația Prezidențială încă nu a făcut public programul pentru deplasarea din Dubai. Totuși, au apărut informații care spun că președintele va avea un sejur de patru zile în Dubai, în intervalul 1-4 decembrie, conform Digi24.

Estimările meteo arată că vremea în Dubai va fi însorită de 1 decembrie. Minima temperaturilor va fi de 21 de grade noaptea. Maxima va fi de 28 de grade ziua.

Recepția de 1 Decembrie va avea loc cu câteva ore înainte față de programul obișnuit

În acest context, recepția de la Palatul Cotroceni de 1 Decembrie va avea loc cu câteva ore înainte față de programul obișnuit, notează sursa menționată. Astfel, de Ziua Națională, paharul de șampanie prezidențial va fi băut începând cu ora 14:00, imediat după parada militară de la Arcul de Triumf.

De asemenea, președintele va oferi în aceeași zi mai multe medalii și decorații. Administrația Prezidențială a comandat la Monetăria Statului mai multe sute de ordine și decorații naționale. Valoarea totală a contractului este de 3,01 milioane lei, respectiv 600.000 euro.

Summitul ONU pentru Schimbările Climatice, numit COP28, înregistrează un record de participare. Anul trecut, la COP27 în Sharm el-Sheikh, au fost 50.000 de persoane. Totodată, acum doi ani, la COP26 în Glasgow au fost 30.000 de vizitatori. Joe Biden a confirmat că nu va participa la reuniune în acest an. Amintim că există voci care critică intensiv evenimentul.