Șeful statului a afirmat marți că a susținut lupta anticorupție din prima sa zi ca președinte al României și că va rămâne așa până în ultima zi de mandat.

Klaus Iohannis a subliniat că statul de drept din România nu mai este o temă în Uniunea Europeană.

„Personal, am fost un promotor al luptei anticorupţie din prima zi de mandat. Nu mi-am schimbat opinia şi voi rămâne aşa până în ultima zi de mandat.

Eu cred că România are nevoie de lupta anticorupţie şi are nevoie de o luptă anticorupţie eficientă. De cu totul altă părere a fost şi este PSD-ul, care PSD, timp de trei ani, cât a stat la guvernare, cu majoritate parlamentară, n-a făcut altceva decât să încerce să pună cizma pe gâtul Justiţiei.

A încercat să facă harcea-parcea toate legile justiţiei. Parţial au reuşit, parţial i-am oprit. Însă noi trebuie să reparăm tot ce s-a stricat”, a arătat şeful statului, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Este nevoie de intervenții reparatorii în domeniul Justiției

„Noi trebuie să reparăm legislaţia din domeniul Justiţiei, noi trebuie să intervenim cu măsuri clare, ferme, moderne, nu doar în a repara ce s-a stricat, ci pentru a pune la punct o legislaţie coerentă, modernă, europeană, care ne scoate definitiv din zona statelor unde câteodată – acum mai rar decât pe vremea PSD-ului – se mai poartă discuţia în jurul statului de drept”, a punctat Iohannis.

Astfel, şeful statului a arătat că, în ceea ce priveşte discuţia despre statul de drept în Uniunea Europeană, „România nu mai este o temă”.

„Aici avem, evident, contribuţia celor şase milioane de români care au venit şi au votat la referendumul de anul trecut în sensul solicitat de mine. Demersul este unul lung şi poate să fie continuat doar cu o nouă majoritate solidă în Parlament, fiindcă după referendum legile justiţiei nu mai pot fi modificate prin tot felul de Ordonanţe de Urgenţă, aşa cum au făcut guvernele pesediste, pentru a-şi scăpa penalii”, a detaliat preşedintele.

Şeful statului a vorbit de demersurile de îmbunătăţire a cadrului legislativ, arătând că iniţiativa e în dezbatere publică şi „după alegeri, aceste propuneri vor fi prelucrate de Guvern şi vor merge în Parlament, pentru a da o nouă formă, un nou cadru întregului pachet”.

„Domnul ministru Predoiu (Cătălin Predoiu – n.r.) a făcut o treabă bună până aici”, a apreciat Klaus Iohannis.

Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei