„Sunt alături de familiile îndoliate şi le urez, încă o dată, multă sănătate celor care au suferit în acest incendiu. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat imediat şi vreau să transmit respectul meu şi aprecierea pentru tânărul medic Cătălin Denciu, care şi-a pus în pericol propria viaţa pentru a salva alte vieţi”, a arătat şeful statului.

Trebuie regândit

În acest sens, Iohannis a subliniat că „sistemul sanitar din România trebuie regândit din temelii”.

„Subfinanţarea şi proasta cheltuire a banului public în spitale, lipsa de modernizare, corupţia endemică, pe care nu trebuie să ne ferim să o indicăm public, incompetenţa şi neimplicarea, toate acestea au măcinat sistemul nostru medical şi i-au făcut pe mulţi tineri absolvenţi şi buni profesionişti să plece în străinătate. Din martie, acest sistem, şi aşa împovărat, a avut de dus şi bătălia cu noul coronavirus”, a punctat şeful statului.

În opinia sa, „este meritul medicilor noştri că, prin eforturi uriaşe, salvează vieţi şi vindecă pacienţi, în ciuda tuturor dificultăţilor pe care le întâmpină”.

Reformele autentice pot schimba defectele structurale

Klaus Iohannis a adăugat că „doar reforme autentice, făcute cu o majoritate care lucrează pentru români, pot schimba cu adevărat toate aceste defecte structurale”.

„Ne lovim însă permanent de acelaşi obstacol: opoziţia la schimbarea în bine. Mereu aceiaşi politicieni cu apucături învechite, care au lăsat România în colaps, secătuită de resurse, iar acum strigă fără ruşine de pe margine. Nu voi comenta ancheta în curs de la Piatra Neamţ, pentru că autorităţile competente vor anunţa rezultatul acesteia, atunci când o vor finaliza. Dar să nu ne limităm la a-i identifica doar pe cei care au greşit tehnic, punctual, pentru că problema este mai gravă de atât”, a apreciat şeful statului.

Totodată, Iohannis a vorbit de un „vinovat moral, cel care a blocat guvernul lună de lună în Parlament şi a cerut oamenilor să nu respecte regulile în plină pandemie, cu efecte dramatice asupra sănătăţii cetăţenilor noştri”.

„În acelaşi spirit al blocării eforturilor de stopare a pandemiei, autorităţile locale pesediste – este un adevăr pe care trebuie să îl spunem – au aplicat după ureche măsurile de la centru, în spirit electoral. La Piatra Neamţ, baronii roşii au schimbat directorii de spital de capul lor, refuzând să colaboreze cu Direcţia de Sănătate Publică sau cu specialiştii Ministerului Sănătăţii. Autorităţile locale pesediste pun permanent piedici deciziilor guvernamentale, nu alocă resurse suficiente, nu aplică standarde ridicate şi preferă improvizaţii care, în cele din urmă, fac victime. Această situaţie nu poate continua aşa”, a arătat preşedintele.

Astfel, Iohannis a punctat că „România are nevoie de reforme profunde, care sunt posibile doar cu sprijinul unei largi majorităţi parlamentare. De aceea, votul din 6 decembrie este mai important decât oricând, pentru a fi posibil amplul proces de reconstrucţie a României, pe care eu, împreună cu Guvernul PNL, ne-am asumat-o”.

Ședință cu experții în domeniu

Totodată, şeful statului a anunţat că miercuri va fi organizată o şedinţă la Palatul Cotroceni cu experţii în domeniu pe tema echipamentelor din spitale, mai specific a celor din secţiile de Terapie Intensivă, cu referire la sistemele de gaze medicinale şi reţeaua electrică.

„Ştim că există numeroase probleme în acest domeniu, care impun rezolvarea lor cu prioritate. În condiţiile suprasolicitării din secţiile de terapie intensivă provocate de pandemie şi ale creşterii numărului de pacienţi în stare gravă, reţelele de suport pot fi depăşite, ceea ce creează riscul major al unor tragedii de genul celei de la Piatra Neamţ”, a arătat şeful statului.