Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a informat, luni, că, în prezent, este stabilă starea medicului care a suferit arsuri în incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ şi care a fost transferat în Belgia, transmite Agerpres.

„A ajuns ieri în jurul orei 12,00. S-a efectuat şi o procedură de dializă. S-au efectuat reechilibrarea, tratamentul arsurilor. Este stabil în acest moment. (…) Este o procedură şi un protocol în arsuri. Aşteptăm evaluări în fiecare zi. Ţinem legătura. Seara, la ora 18,00, avem nişte informări pe care le face corpul medical de acolo. Primele intervenţii le-a suferit la Floreasca în dimineaţa zilei de ieri când a aterizat”, a explicat Tătaru, într-o declaraţie de presă la sediul Ministerului Sănătăţii.

El a precizat că, în urma reevaluării făcute la Spitalul de Urgenţă Floreasca, s-a constatat că medicul a suferit arsuri pe 70-75% din suprafaţa corpului.

„S-a făcut şi o nouă reevaluare. Dacă la Piatra Neamţ erau evaluări de 40% pe suprafaţa corporală, (…) reevaluarea de la Floreasca reprezenta 70-75% arsuri„, a indicat ministrul.

Orban a mers la Ministerul Sănătății

Pe de altă parte, Premierul Ludovic Orban s-a aflat luni la Ministerul Sănătăţii, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai ministerului. Cel mai probabil, discuţiile au vizat şi situaţia de la Spitalul din Piatra Neamţ, afectat în weekend de un incendiu soldat cu 10 morţi.

De asemenea, premierul Ludovic Orban a precizat luni că „întotdeauna există responsabili, există vinovaţi individuali pentru fiecare nerealizare”, referindu-se astfel la declaraţia ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, care a vorbit despre o vinovăţie colectivă în ceea ce priveşte tragedia de la Spitalul din Piatra Neamţ.

„Într-un moment dificil, a făcut o declaraţie (n.r. – ministrul Sănătăţii). Întotdeauna există responsabili, există vinovaţi individuali pentru fiecare nerealizare. Din punctul meu de vedere acum, în schimb, treaba noastră este să rezolvăm toate problemele, să asigurăm reducerea numărului de infectări, prin respectarea normelor de protecţie sanitară, să asigurăm tratarea pacienţilor care se îmbolnăvesc şi să găsim soluţii pentru orice situaţie care apare, inclusiv soluţia de a putea realiza rapid orice lucrare e necesară, de modernizare, de reparaţii, pentru a putea conferi siguranţă în secţiile de Terapie Intensivă – siguranţă care este oricum în secţiile de Terapie Intensivă. Nu trebuie judecate toate secţiile de Terapie Intensivă după ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, dar vrem să ne asigurăm o dată în plus şi mai mult decât atât, să sprijinim managementul spitalelor, pentru a putea asigura toate dotările şi lucrările necesare în secţiile de Terapie Intensivă”, a arătat premierul, după întâlnirea de la MS.