Cancelarul german Angela Merkel a declarat marţi că Uniunea Europeană trebuie să contribuie mai mult la parteneriatul transatlantic după ce democratul Joe Biden îşi va prelua mandatul de preşedinte al Statelor Unite ale Americii şi a subliniat totodată importanţa alianţei cu SUA, transmit EFE şi Reuters, citate de Agerpres.

”Cred că în calitate de europeni – şi pe acest lucru ne concentrăm acum – va trebui să contribuim şi noi la relaţiile transatlantice, deoarece interesul nostru într-o alianţă cu Statele Unite, din raţiuni geopolitice şi strategice, este cel puţin la fel de mare” precum interesul SUA într-o alianţă cu UE, a apreciat cancelarul german.

Merkel a spus că nu este vorba doar despre o mai mare implicare în domeniul apărării, ceea ce include contribuţia europeană la NATO, ci şi despre o cooperare în domeniul inovării, ştiinţei şi eforturilor diplomatice la nivel global.

”În acest sens, mă bucură cooperarea cu Statele Unite, care este importantă pentru noi şi este în interesul nostru”, a subliniat Merkel într-o sesiune de întrebări după un discurs susţinut la o conferinţă economică organizată de cotidianul Suddeutsche Zeitung.

Merkel: Situația pandemiei de coronavirus rămâne foarte gravă

Situaţia legată de coronavirus este în continuare foarte gravă în Germania, chiar dacă numărul infectărilor nu mai creşte atât de repede, a declarat marţi cancelarul Angela Merkel, după ce liderii federali şi de landuri au amânat până la 25 noiembrie luarea unei decizii privind noi măsuri de izolare, relatează Reuters.

„Numărul infectărilor nu mai creşte exponenţial, dar este în continuare mult prea ridicat. Prin urmare, trebuie să reducem contactele, să reducem contactele, să reducem contactele”, a spus Merkel la un eveniment de afaceri organizat de cotidianul Sueddeutsche Zeitung.

Ea mai precizat că 30-40% din populaţia Germaniei face parte din grupurile vulnerabile, între care persoanele în vârstă şi cele care au deja alte probleme de sănătate.

Merkel a declarat de asemenea că ar fi preferat ca la discuţiile de luni cu liderii federali şi de landuri să fi fost convenite măsuri mai stricte de izolare, declarându-se extrem de îngrijorată de răspândirea coronavirusului în unele locuri, inclusiv în capitala Berlin.