Este un adevărat șoc valutar la nivel mondial. Informațiile care vin după alegerile prezidențiale din Statele Unite indică o situație nu tocmai confortabilă peste dolarul SUA. Moneda americană a avut cea mai slabă săptămână din martie, pe fondul temerilor că tiparnița Rezervei Federale, mai degrabă decât cheltuielile guvernamentale, ar putea fi folosită pentru a consolida economia, după alegerile de marți, relatează Reuters.

O administrație SUA potențial divizată, cu republicani care controlează Senatul, ar putea însemna un pachet de stimulente fiscale mai mic, precum și creșterea presiunii asupra băncii centrale din SUA pentru a majora programul de cumpărare de obligațiuni și alte politici de susținere economică care au influențat dolarul.

Potrivit ultimelor analize, Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, oferind o anumită certitudine după zile de rapoarte contradictorii despre cine ar putea conduce Casa Albă în următorii patru ani.

Dolarul a pierdut aproximativ 10% față de maximele anului și se se află aproape de minimul a doi ani. Declinul său a stimulat o creștere a activelor pe care unii investitori le consideră alternative la dolari, precum aurul și bitcoin, care au crescut cu 4% și, respectiv, cu 12% în această lună.

Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat joi că banca centrală s-a angajat să mențină la un nivel constant achizițiile de obligațiuni la 120 de miliarde de dolari pe lună, dar a mai spus că parlamentarii vor trebui probabil să ofere mai mult stimuli fiscali pentru a ajuta economia să se recupereze mai devreme din contracția alimentată de coronavirus. Trebuie spus că moneda Euro a câștigat în jur de 6% față de dolar în acest an, în timp ce yenul japonez a crescut cu aproximativ 5%. Ceea ce nu este o veste tocmai îmbucurătoare pentru americani. Mai mult chiar, Momtchil Pojarliev, șeful monedelor de la BNP Asset Management, consideră că dolarul va scădea la minime record în următoarele trei luni.