Președintele Klaus Iohannis a susținut joi seară o declarație înainte de a participa la o videoconferință cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19, informează Administrația Prezidențială.

„Vom avea periodic astfel de reuniuni, cu scopul de a consolida cooperarea dintre statele membre. Ne aflăm din păcate într-un veritabil val doi al pandemiei. Se înregistrează recorduri negative în majoritatea țărilor europene”, a spus Iohannis, explicând că efortul de a reduce curba infecțiilor trebuie să fie unui colectiv până când nu vom fi cu toții în siguranță.

„Solidaritatea e cuvântul de ordine și cheia să depășim acest moment”, a spus Iohannis. El a explicat că este nevoie de coordonare sporită în multe domenii și de măsuri urgente. Potrivit lui Iohannis, un subiect important va fi cel legat de măsurile specifice legate de izolare, testare și carantină dar și strategia vaccinurilor la nivelul statelior membre.

„Schimbul de informații între statele membre trebuie accelerat, ca și măsurile urgente. Vom aborda elemente relevante pentru pandemie, cu accent pe achizițiile de vaccinuri și medicamente, carantină. Voi sublinia importanța unei bune funcționări a pieței unice și a liberei circulații în UE. Voi sublinia importanța unei bune funcționări a pieței unice și a liberei circulații în UE. Soluții sunt și le voi reaminti: rezervele de stoare RescEU, achizițiile comune.

Un alt subiect important vor fi măsurile specifice de testare, izlare și carantină, dar și strategia vaccinurilor. E absolut necesară o abordare unitară prin criterii și instrumente comune pentru recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor”, a spus Iohannis.

El a explicat că vaccinul anti COVID el va fi furnizat către toate statele membre în momentul în care va ieși pe piață, însă e nevoie de finanțare.

Declarațiile lui Iohannis vin în contextul în care Franța și Germania a recurs la noi măsuri de restricție cu privire la pandemia de coronavirus. Din. acest motiv, liderii Uniunii Europene au decis să facă o ședință la care să participe toate statele membre.

Despre momentul de joi seara, șeful statului a dat detalii încă de acum o zi. El a explicat că la ultima reuniune a Consiliului European, liderii UE au stabilit ca între summit-urile obișnuite să aibă și o serie de reuniuni informale, în sistem videoconferință. Cu acest prilej, Iohannis a fost întrebat ce „măsuri îndrăznețe” va lua România în lupta cu pandemia de coronavirus, în contextul în care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a solicitat statelor din blocul comunitar să dea dovadă de o mai bună coordonare și să impună măsuri curajoase.

”Am constatat că doamna Președinte ne îndeamnă să găsim măsuri îndrăznețe. Aceste măsuri îndrăznețe sunt cele pe care le ia fiecare stat membru, în funcție de evoluția pandemiei. Nici unii dintre noi nu stăm și așteptăm ceva de undeva. Noi analizăm datele și luăm măsurile care sunt propuse de experții recunoscuți în domeniu. Este însă adevărat că la nivel european căutăm să ne punem de acord cu aceste măsuri, în special cu închideri-deschideri de granițe, facilitarea transportului de mărfuri, întrajutorarea între sistemele sanitare. Și pentru a găsi soluțiile cele mai eficiente și în timp util, am convenit la ultimul Consiliu European să avem între consilii reuniuni informale, în sistem videoconferință. Și o astfel de întâlnire va avea loc chiar mâine seară și înainte de acea videoconferință voi face o scurtă declarație ca să înțeleagă lumea de ce ne vedem între consilii în videoconferință. Deci tocmai pentru a încerca să ne punem de acord în privința măsurilor pe care le ia fiecare stat membru”, a punctat cu o zi în urmă președintele.